Το Facebook “έριξε μαύρο” στην Cube You, λόγω σχέσεων με την Cambridge Analytica

Το Facebook “έριξε μαύρο” στην Cube You, λόγω σχέσεων με την Cambridge Analytica

Την πρόσβαση της ερευνητικής εταιρίας Cube You στη βάση δεδομένων των χρηστών του, διέκοψε το Facebook στο πλαίσιο προσπάθειας ευθυγράμμισης με πιο αυστηρά standards στην προστασία δεδομένων των χρηστών, μετά τις οδυνηρές επιπτώσεις που συνεχίζει να έχει το πρόσφατο σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Cube You, σύμφωνα με το Facebook, παρότι είναι μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εν τούτοις έχει διανείμει δεδομένα χρηστών που έχει συλλέξει από το κοινωνικό δίκτυο σε εταιρίες marketing. Επίσης, όπως αναφέρουν οι FT, η εταιρία έχει δεσμούς με την Cambridge Analytica, ενώ είναι αυτή που τελικά έτρεξε την καμπάνια για το Brexit.

Διαβάστε  Ο Ζάκερμπεργκ ανέλαβε την ηθική ευθύνη, έκανε πάσα την ποινική

Η εν λόγω υπόθεση παραπέμπει αρκετά στο πρόσφατο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποιούσε για πολιτικούς σκοπούς τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook.

Διαφήμιση

«Υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί και αναστέλλουμε την CubeYou από το Facebook, προκειμένου να ερευνήσουμε την υπόθεση»

δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Facebook.

Προσεχώς, αναμένεται η κατάθεση του ιδρυτή και ισχυρού άνδρα του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, όπου θα καταθέσει για την υπόθεση της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων 85 εκατ. χρηστών της από την Cambride Analytica, τα οποία έλαβε η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και εν συνεχεία τα χρησιμοποίησε για τον επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω στοχευμένων πολιτικών διαφημίσεων.

Διαβάστε  GDPR: Πρακτικός οδηγός συμμόρφωσης και ασφαλιστικής κάλυψης

Ο Μαρκ ΖΟύκερμπεργκ έχει κληθεί από επιτροπές του Βρετανικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταθέσει για την υπόθεση και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, στις οποίες όμως δεν έχει απαντήσει και αναμένεται να μην αποδεχθεί.

Διαφήμιση