Ουγγαρία: Επανεξελέγη με 50% ο Ορμπάν, εφιάλτης για την Ευρώπη

Ουγγαρία: Επανεξελέγη με 50% ο Ορμπάν, εφιάλτης για την Ευρώπη

Μπροστά σε μια ανανεωμένη πρόκληση βρίσκεται πλέον η Ευρώπη καθώς παρά τις προσδοκίες για πολιτική ανατροπή του ευρωσκεπτικιστή, ρατσιστή και ακδροδεξιού Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, εν τέλει η πολιτική του κυριαρχία ενισχύθηκε καθώς κερδίζει ευρεία πλειοψηφία δύο τρίτων στο νέο κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή να κινείται στο 70%.

Η επικράτηση του κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, τη στιγμή που η ΕΕ επιχειρεί διεύρυνση και παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της ΕΕ, ενώ προωθεί και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συνεπάγεται μια σειρά προβλημάτων και επώδυνων πολιτικών συμβιβασμών που μπορούν να υποσκάψουν τις προοπτικές της ΕΕ και της Ζώνης του Ευρώ.

Διαβάστε  Συγχαρητήρια Κομισιόν στον Ερντογάν, με βλέμμα στο προσφυγικό

Το κόμμα του Ορμπάν με ποσοστό κοντά στο 50% εξασφαλίζει 133 έδρες από τις 199 και οριακά έχει πλειοψηφία δύο τρίτων που επιτρέπει να πραγματοποιήσει συνταγματική αναθεώρηση.
Δεύτερο έρχεται το εθνικιστικό Jobbik με ποσοστό 20% και 26 έδρες. Ο ηγέτης του Γκάμπορ Βόνα παραιτήθηκε αναγνωρίζοντας την ήττα του κόμματός του.
Τρίτη δύναμη οι Σοσιαλιστές και τέταρτοι οι Πράσινοι.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος και Κύπρου αλλά δόθηκε παράταση σε πολλά εκλογικά τμήματα αφού είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές.
Το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και ξεπέρασε το 70% (από τα μεγαλύτερα σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Παρατηρητές του ΟΑΣΕ κάνουν λόγο για ατασθαλίες και διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες, εν αναμονή αποτελεσμάτων

Σε κάθε περίπτωση η θριαμβευτική επικράτηση Ορμπάν του δίνει νέα δυναμική στην αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, ενώ ισχυροποιεί συνολικά το club Vizegrad, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Διαφήμιση