Βραζιλία: Ο Τεμέρ σπρώχνει τον Λούλα στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές

Βραζιλία: Ο Τεμέρ σπρώχνει τον Λούλα στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές

Όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης συγκεντρώνει πλέον η υπόθεση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, καθώς αν και καταδικάστηκε πρωτοδίκως το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του, ώστε να παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εξάντληση των ένδικων μέσων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η καταδίκη και ο εγκλεισμός έρχεται έξι μήνες πιρν από τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία και με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν τον Λούλα να έχει σαφές προβάδισμα, έναντι του αντιπάλου του, Μισέλ Τεμέρ, σημερινού προέδρου της χώρας, ο οποίος έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς.

Ο Τεμέρ αναρριχήθηκε στην εξουσία χωρίς να εκλεγεί αλλά αφού υπέσκαψε ως αντιπρόεδρος την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία είχε διαδεχθεί τον Λούλα. Η Ρούσεφ επίσης οδηγήθηκε σε δίκη και με πιέσεις το Κοινοβούλιο ήρε τη στήριξή του στο πρόσωπό της.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Βραζιλία: Σκότωσε 11 επειδή χώρισε(!)

Ο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι δεν θα παραδοθεί τελικά σήμερα στην αστυνομία, όπως κλήθηκε από δικαστήριο, που επικύρωσε την απόφαση εφετείου για ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Λούλα διανυκτέρευσε στην έδρα του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του μετάλλου, στο Σάο Πάουλο, όπου είχε συναντήσεις με ηγέτες του κόμματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικαστής που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση είναι ορκισμένος εχθρός του Λούλα.

Διαβάστε  Ο Τεμέρ οδηγεί τη Βραζιλία σε νέα κρίση

Στο έγγραφο, το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μούρου, επικαλούμενος «το αξίωμα που κατείχε» γνωστοποιεί ότι στον πρώην αρχηγό του κράτους δίνεται η δυνατότητα «να παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα», στη νότια Βραζιλία, ως τις 17:00 την Παρασκευή (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του εντάλματος, το Κόμμα Εργαζομένων που ίδρυσε ο Λούλα τη δεκαετία του 1980, ανακοίνωσε «γενική κινητοποίηση» εναντίον της φυλάκισής του.

Υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το βράδυ στην έδρα του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του μετάλλου, λίγο έξω από το Σάου Πάουλου, όπου αναμενόταν ο Λούλα.

Διαβάστε  Κίνηση ματ ετοιμάζει η Heineken στην Βραζιλία

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του Λούλα να παραμείνει ελεύθερος ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την καταδίκη του σε ποινή 12 χρόνων και ενός μήνα κάθειρξης για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Διαφήμιση