ΣΟΕ: Τα τελικά στοιχεία του 2017 για την ελληνική οικονομία

ΣΟΕ: Τα τελικά στοιχεία του 2017 για την ελληνική οικονομία

Υπερέβη ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ανερχόμενο στο 3,7%, έναντι προβλέψεων για 3,5%.

Από την άλλη πλευρά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,4%, οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 1,6%, σύμφωνα το πρώτο επίσημο οικονομικό δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών.


Σύμφωνα με το δελτίο του ΣΟΕ:

Διαφήμιση

Το 2017 επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ ή 5,93 δισ. ευρώ.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το δ’ τρίμηνο πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% για το σύνολο του 2017. «Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (οι S&P and Fitch κατά μία βαθμίδα και οι Moody’s κατά δύο βαθμίδες) με θετικές προοπτικές για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, προβλέπουν για το τρέχον έτος ανάπτυξη της τάξης του 2%», σημειώνει το ΣΟΕ.
Η ανεργία υποχώρησε στο 20,8%.
Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,73 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA και στη χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε το 2017 στο 1,45 δισ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,5% στα 14,6 δισ. ευρώ.

Διαφήμιση