Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και θολό τοπίο, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Brexit που καλείται να αντιμετωπίσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου και ιδιαίτερα οι τραπεζίτες καθώς αναζητούν λύσεις για την επόμενη ημέρα και εξετάζουν το κόστος.
Αναπόφευκτα το στοίχημα κερδίζει η Φρανκφούρτη, καθώς στεγάζει ήδη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η προοπτική “περισσότερης” Ευρώπης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις.
Τον περασμένο μήνα, η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές ότι το City μπορεί να βρεθεί χωρίς “διαβατήριο” για την ενιαία αγορά, σενάριο που αν και δεν θεωρείται πιθανό, εν τούτοις τροφοδοτείται τόσο από τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής του σκληρού Brexit, όσο από τη Γερμανία και την ΕΕ, που επιθυμούν να πιέσουν τις τράπεζες ώστε να εγκαταλείψουν το Λονδίνο.
Το Bloomberg έχει καταγράψει τις τράπεζες που ανακοινώνουν τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση του προσωπικού και το infographic παρέχει μια γενική εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται καθώς το City χάνει την αίγλη του και η Φρανκφούρτη αναδεικνύεται σε νέο πόλο.
Η Goldman Sachs ανακοίνωσε πρόσφατα στους investment bankers και τους traders ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η μετακόμιση στη Γερμανία. Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να μεταφέρει 1.000 από τους 6.000 εργαζομένους της στη Φρανκφούρτη. Ωστόσο, η Goldman Sachs είναι μόνο ένας από τους πολλούς οργανισμούς που προετοιμάζονται για τη μετά Βrexit εποχή μετακινώντας τις δραστηριότητές τους,
Η UBS να σχεδιάζει να μεταφέρει 1.500 εργαζόμενους από Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, αυτές οι αρχικές κινήσεις θα μπορούσαν απλώς να δηλώσουν την έναρξη του τραπεζικού Brexit.