Ο Ταμπ πήρε τα στοιχεία 87 εκατ. χρηστών του Facebook, μέσω της Cambridge Analytica

Ο Ταμπ πήρε τα στοιχεία 87 εκατ. χρηστών του Facebook, μέσω της Cambridge Analytica

Σχεδόν διπλάσιοι από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι οι λογαριασμοί που παρανόμως και χωρίς τη συναίνεση των χρηστών διέρρευσαν από το Facebook στην Cambridge Analytica και από εκεί στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, αποδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε το κοινωνικό δίκτυο και τα fake news στην εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ.

Το Facebook αντιμετωπίζει επί του παρόντος μαζική κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης Cambridge Analytica, η τιμή της μετοχής του είναι πτώση και το hashtag #DeleteFacebook είναι trending στο Twitter. Ακόμη και πριν από το πιο πρόσφατο σκάνδαλο, πολλοί άνθρωποι είχαν αρχίσει να αμφισβητούν αν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, φοβούμενοι ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη το Δεκέμβριο από την CB Insights, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Facebook θα θεωρείται καθαρό αρνητικό για την κοινωνία σε δέκα χρόνια.

Διαβάστε  Το Facebook δίνει προσωπικά δεδομένα χρηστών ακόμα κι όταν δεν θέλουν

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε το κοινωνικό δίκτυο οι λογαριασμοί που εκχωρήθηκαν ανέρχονται στα 87 εκατ., αποκαλύπτοντας τη μεγαλύτερη υπόθεση πολιτικής χειραγώγησης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Αρχικά τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προσωπικά δεδομένα 50 εκατ. χρηστών, εκτίμηση που αποδεικνύεται πολύ κατώτερη της πραγματικότητας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ύψος ενδεχόμενης μαζικής αγωγής αποζημίωσης από τους χρήστες προς το Facebook.

Διαβάστε  "Επιχείρηση Πούτιν" για να στριμώξουν τον Κόρμπιν

Με νέα δήλωσή του, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέλαβε την ευθύνη για τη διαρροή, ενώ έχει αρνηθεί κάθε γνώση της πρότερη κατάστασης.

Διαφήμιση