Η Τουρκία ζητά Ευρωπαϊκή παρέμβαση, για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων

Η Τουρκία ζητά Ευρωπαϊκή παρέμβαση, για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων

Κινήσεις που εκπέμπουν μηνύματα πραγματοποιεί η Τουρκία, καθώς παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, δεν υπήρξε απάντηση στους ίδιους αλλά σε πολύ χαμηλότερους τόνους και από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και δημοσιογράφος στο επάγγελμα, Ομέρ Τσελίκ, μια ημέρα μετά την αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για τη μεταφορά χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών στις παραμεθόριες περιοχές, στον Εβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έκανε λόγο για “απερίσκεπτες” δηλώσεις, ζητώντας παρέμβαση της ΕΕ:

«Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού βλέπουμε πως είναι απερίσκεπτες»

είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μια ημέρα μετά την αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, για τη μεταφορά χιλιάδων ελλήνων στρατιωτών στις παραμεθόριες περιοχές, στον Εβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Διαφήμιση

Με τη διατύπωση αυτή ο Τσελίκ επιχειρεί σαφή αναδίπλωση, θέλοντας να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν προκαλεί σε κρίσιμες ώρες, ενώ ιδιαίτερη σημειολογική αξία έχει το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, γνωστός για το εμπρηστικό του ύφος, παρέμεινε στο παρασκήνιο.

Διαβάστε  Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Ο κ. Τσελίκ τόνισε μάλιστα πως

η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει επισημάνσεις στην Ελλάδα για δηλώσεις που γίνονται από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, προσθέτοντας ότι σε περιπτώσεις διενέξεων δεν είναι δυνατόν να επικρίνεται πάντα η χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Αν και ο Τσελίκ φαίνεται να ζητά παρέμβαση της ΕΕ προς την Ελλάδα, στην ουσία επιχειρεί να επαναφέρει την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να ζητήσει η Άγκυρα ανταλλάγματα για την αποφυλάκιση των Ελλήνων.

Χρονικά οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγο πριν την εκπνοή της άτυπης προθεσμίας του Πάσχα που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, στον Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο της Βάρνας, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Καμμένου, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες στην Ικαρία:

«Δεν λέω ότι έχουμε καταφέρει τα πάντα, αλλά έχοντας αντιληφθεί τις συνθήκες μεταφέρουμε συνέχεια προσωπικό στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ήδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο.

Είμαστε έτοιμοι – και αυτό ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς έξω από την πατρίδα – να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους, με τη δύναμη του Έλληνα, με τη δύναμη της ψυχής μας, με τη δύναμη της μάχης υπέρ βωμών και εστιών, το υψηλότατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τα μέσα που η πατρίδα μπορεί να διαθέσει.

Αυτό σημαίνει όμως περισσότερο από όλα εγρήγορση του συνόλου του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε έναν εχθρό, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του, οι απειλές του και οι ύβρεις του. Ίσα – ίσα, μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αυτό που έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ένοπλές μας Δυνάμεις. Οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε. Δεν θα μπορέσουν να φέρουν τη διχόνοια στον ελληνικό λαό και αυτό το αποδεικνύετε πρώτα από όλα εσείς που είστε σήμερα εδώ μαζί με το μόνιμο προσωπικό, οι Εθνοφύλακες.

Στέλνουμε ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ένα μήνυμα ότι αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί».

Διαφήμιση