Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί η Ευρώπη για τους δημοσιογράφους με δυο νεκρούς και έναν ακόμα να χαροπαλεύει από επιθέσεις που σχετίζονται με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς των πολιτικών στη Μάλτα, την Τσεχία και εσχάτως στη Γαλλία, αποδεικνύοντας, για ακόμη μια φορά, ότι το αίσθημα ασφάλειας και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι επίπλαστα.
Το κράτος Δικαίου αποτυγχάνει παταγωδώς καθώς απουσιάζει τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, υποσκάπτοντας την ποιότητα της ενημέρωσης, που είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα της Δημοκρατίας.
Η blogger-δημοσιογράφος Ντάγνι Καρουάνα στη Μάλτα, εκτελέστηκε εν ψυχρώ ενώ ερευνούσε, μέσω των Panama Papers, την εμπλοκή της γυναίκα του πρωθυπουργού της χώρας, Μουσκάτ με την οικογένεια του προέδρου Αλίγιεβ του Αζερμπαιτζάν, απ όπου φαίνεται είχε δεχθεί μεγάλο χρηματικό ποσό.
Μέχρι στιγμής δέκα άτομα έχουν συλληφθεί τώρα σε σχέση με τη δολοφονία της Καρουάνα. Ο θάνατός της δικαιολογημένα σοκάρει τη χώρα, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα.
Ακολούθησε η δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Κούτσιακ, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με τη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμα που ζούσαν και ο οποίος επίσης ερευνούσε την πολιτική διαφθορά στη χώρα του και μέσω των Panama Papers.
Μετά από αυτό το γεγονός ήρθε η απόπειρα δολοφονίας Αζέρου δημοσιογράφου στη Γαλλία, όπου ζούσε αυτοεξόριστος, καθώς τελεί υπό διωγμό από το καθεστώς Αλίγιεφ στη χώρα του.
Όπως δείχνουν νέα στοιχεία από την UNESCO, από το 2012 έως το 2016, σημειώθηκαν συνολικά 530 δολοφονίες παγκοσμίως, οι περισσότερες εκ των οποίων καταγράφηκαν στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.