Ο Πούτιν χαλιναγωγεί τον Ερντογάν στη Συρία, ενώ ο Τραμπ αποχωρεί

Ο Πούτιν χαλιναγωγεί τον Ερντογάν στη Συρία, ενώ ο Τραμπ αποχωρεί

Έμμεσο μήνυμα χαλιναγώγησης του Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στο συριακό μέτωπο, έστειλε από την Τουρκία ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αναγορεύοντας μαζί με τον εαυτό του τον Χασάν Ρουχανί και τον Τούρκο πρόεδρο σε σωματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μεταξύ άλλων δήλωωσε:

«Εγγυόμαστε από κοινού την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας»

σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα εκφραστεί και με κοινό ανακοινωθέν – δήλωση των τριών προέδρων.

Διαφήμιση

Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης λόγος, όπως τόνισαν οι τρεις πρόεδροι, για την ανάγκη «μακράς διάρκειας κατάπαυσης του πυρός».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ότι το στοίχημα είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας και των κοινωνικών δομών του συριακού κράτους, ώστε να μπορέσουν τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι «τρομοκράτες» (σ.σ. όπως αποκαλεί η Μόσχα τόσο τους τζιχαντιστές όσο και τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης) πιθανόν να επιχειρήσουν επιθέσεις με χημικά όπλα, τις οποίες θα επιχειρήσουν να χρεώσουν στο καθεστώς Άσαντ.

Η συνάντηση των τριών, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ιράν, έρχονται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία, ενώ οι δυνάμεις της Τουρκίας διενεργούν εκκαθαρίσεις Κούρδων και back to back με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, άρχισε τις δηλώσεις του υπενθυμίζοντας την έναρξη των εργασιών για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των χρημάτων τα οποία προβλέπονταν από τη συμφωνία Βρυξέλλών – Άγκυρας το 2016, ενώ σημείωσε ότι η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον συντονισμό με τις αρχές και τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας και του Ιράν.

Δεν απέφυγε τέλος να επικρίνει τα πλήγματα του καθεστώτος Άσαντ κατά αμάχων στην Ανατολική Γούτα, χωρίς όμως να αναφερθεί καθόλου στον ρόλο της Ρωσίας στη συγκεκριμένη επίθεση.

Διαβάστε  Φορτισμένη και... καθυστερημένη η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί περιορίστηκε να δηλώσει ότι το μέλλον του συριακού λαού και η συνταγματική μορφή την οποία θα λάβει το πολίτευμα της Συρίας μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα θα πρέπει να είναι απόφαση των Σύρων και μόνο των Σύρων, όπως αυτή θα εκφραστεί με εκλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.

Διαφήμιση