Ευρωζώνη: Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, μειώνεται η ανεργία, αναιμική η ανάπτυξη

Ευρωζώνη: Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, μειώνεται η ανεργία, αναιμική η ανάπτυξη

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καθώς καταγράφουν αύξηση του πληθωρισμού και μείωση της ανεργίας.

Τα στοιχεία αν και θετικά, εν τούτοις, δεν μπορούν ακόμα να ενταχθούν στην φαρέτρα των οπαδών της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο δομικός πληθωρισμός είναι χαμηλός και το gap της απασχόλησης της κεντρικής με τη νότια Ευρώπη είναι μεγάλο.

Οι πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι για αλλαγή ρητορικής και στρατηγικής έχουν αρχίσει να βρίσκουν αποτελέσματα, καθώς η ΕΚΤ μετατοπίζεται από την προσπάθεια ώθησης του πληθωρισμού σε κινήσεις δυναμικής χειραγώγησής του, μέσω της αύξησης του κόστους του χρήματος.

Διαφήμιση

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μετά τα άκρως απογοητευτικά δεδομένα του Φεβρουαρίου, επιταχύνθηκε τον Μάρτιο από το 1,15 στο 1,4%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στον τομέα τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (2,2%), ενώ ακολουθεί εκείνος της ενέργειας (2%). Αύξηση 1,5% είχαμε επίσης για τις υπηρεσίες, ενώ στα βιομηχανικά αγαθά η ανατίμηση ήταν μόλις 0,2%.


Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό για τις υπηρεσίες (1,5% έναντι 1,3% το Φεβρουάριο). (2,2% έναντι 1%), εκ των οποίων η μεταποιημένη τροφή, το αλκοόλ και ο καπνός (3% έναντι 2,3%) και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (0,9% έναντι -0,9%). Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός θα πρέπει να μαλακώσει τόσο για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,2% έναντι 0,6%) όσο και για την ενέργεια (2% έναντι 2,1%).

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη μεταποιημένων ειδών διατροφής και καπνού και στις οποίες η ΕΚΤ εξετάζει τις πολιτικές αποφάσεις, αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στο 1%.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, περιορίζεται σταθερά το ποσοστό των ανέργων στη ζώνη του ευρώ, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ε.Ε. 28 ή πολύ περισσότερο με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη Eurostat το Φεβρούαριο το ποσοστό της αενργαίας υποχώρησε στο 8,5% από 9,5% στην Ευρωζώνη και στο 7,1% στην Ε.Ε. των 28. Η στατιστική υπηρεσία υπολογίζει ότι 17,632 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ένωση, εκ των οποίων τα 13,916 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, είναι εκτός αγοράς εργασίας.

Στην Ελλάδα (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να αφορούν τον Δεκέμβριο του 2017), το ποσοστό της ανεργίας στο 20,8% παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η χώρα μας είναι μεταξύ των μελών στα οποία κατεγράφη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού (ήταν 20,8% τον Δεκέμβριο του 2016).

Διαβάστε  Καλά τα νέα για την Ευρωζώνη από τη Markit

Το χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (2,4%), τη Γερμανία και τη Μάλτα (3,5% και στις δύο χώρες).

Διαφήμιση