Το Spiegel αποκαλύπτει ότι η ΕΕ χρωστάει στην Τουρκία λεφτά για το προσφυγικό

Ενώ την ίδια στιγμή οι μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά καταγράφουν τεράστια αύξηση 30% στο πρώτο τρίμηνο του 2018

Το Spiegel αποκαλύπτει ότι η ΕΕ χρωστάει στην Τουρκία λεφτά για το προσφυγικό

Ενδείξεις επιδείνωσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων καταγράφει δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο αποκαλύπτει απροθυμία ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας να εκταμιεύσουν τα κεφάλαια -της διακρατικής χρηματοδότησης- που προβλέπονται από τη συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνεται, εμμέσως πλην σαφώς, από δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που εγκαλεί την Ευρώπη για κωλυσιεργία και προσπάθεια υπαναχώρησης από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα τότε οι μετανάστες δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα της Ευρώπης καθώς το δρόμο θα βρουν και… τρομοκράτες.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να ευγνωμονεί την Τουρκία για όλα αυτά, ωστόσο η Ε.Ε. εξακολουθεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της ένταξης της χώρας μας»,

ανέφερε ακόμη.

Διαφήμιση

«Δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε., αλλά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα της ένταξης το συντομότερο δυνατό»

σημείωσε και πρόσθεσε ότι

«η Ισλαμοφοβία έχει διογκωθεί στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε σοβαρή κρίση».

Αν και οι δηλώσεις στρέφονται στο ενταξιακό και τη visa, το πρώτο μήνυμα αναδεικνύει την ουσία, η οποία είναι το προσφυγικό και τα “ζεστά” κονδύλια.

Η έως τώρα σιωπηρή αντιπαράθεση έχει ήδη αντίκτυπο στην Ελλάδα καθώς οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν εκτοξευθεί κατά 30% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η Άγκυρα μετατρέπει τους ανθρώπους σε μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και κατ επέκταση στην ΕΕ.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που έχει στη διάθεσή του, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι στο πλαίσιο εμπιστευτικών συσκέψεων αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως εναντίον της σχεδιαζόμενης χρηματοδότησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία ωστόσο έλαβε σύσταση ανανέωσης από την Κομισιόν και υπεγράφη από τους ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία η Κομισιόν θα αποδεσμεύσει κονδύλια 1,2 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και 1,8 δισ. από διακρατική χρηματοδότηση. Η Τουρκία έχει ήδη εισπράξει τα 1,2 δισ. όχι όμως τα υπόλοιπα, τα οποία καθυστερούν, λόγω των εσωτερικών τριβών που αναδεικνύει το Spiegel.

Έμπιστη πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μία συνάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2017, απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με το γεγονός ότι μία απόφαση αναφορικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί μόνον εφόσον μπουν σε εφαρμογή τα ήδη συμφωνηθέντα σχέδια – πχ για ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων.

«Αν και όλοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι ως προς το ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτό. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προ διετίας, η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει έξι δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον σε αντάλλαγμα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα μισά από τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα από πλευράς Κομισιόν»

υπογραμμίζει το Spiegel. Ωστόσο, το περιοδικό επικαλούμενο τα ευρήματα των δικών του ερευνητών και των συνεργατών τους από το δίκτυο του Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Συνεργασιών (ΕΙC), αναφέρει ότι καταδεικνύεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο για πού ακριβώς προορίζονται τα χρήματα.

Διαβάστε  Τα βρήκαν Μέρκελ-Ζέεχοφερ, ακόμα δεν έχει μιλήσει το SPD

H Γερμανία, με βάση την ποσοστιαία κατανομή των βαρών με κριτήριο την οικονομική ισχύ των κρατών – μελών της ΕΕ, έχει δαπανήσει για την πρώτη καταβληθείσα δόση προς την Τουρκία το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των χωρών, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόθεση της Κομισιόν είναι και η δεύτερη δόση να διευθετηθεί με βάση την ίδια αρχή κατανομής, αλλά ως προς αυτό εγείρονται αντιστάσεις.

Όπως επισημαίνεται, από τα 26 μακροπρόθεσμα, ‘μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα’ σχέδια που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ αρκετά δεν έχουν ακόμη καν δρομολογηθεί.

«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, απαιτούν την καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ»

προστίθεται στο δημοσίευμα που επισημαίνει ότι κάποια κράτη της ΕΕ καταγγέλλουν και έλλειμμα διαφάνειας:

Διαβάστε  Η μεγάλη μπίζνα του human trafficking: Διώξεις, κέρδη και... logistics

Σε εσωτερική σύσκεψη στις 8 Νοεμβρίου 2017, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν με ποια ακριβώς οικονομικά μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι δόσεις βοήθειας προς την Τουρκία και αν η εξοικονόμηση θα γίνει σε βάρος άλλων προγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματσιέζ Ποπόφσκι απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση, ενώ μερικά κράτη – μέλη απαίτησαν από τις Βρυξέλλες μία απολογιστική έκθεση, πριν από την περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων.

Το Spiegel συμπεραίνει ότι η διαμάχη για τα χρήματα καταδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας δεν συνιστά τόσο ένα καλά μελετημένο σχέδιο διαχείρισης της μετανάστευσης και αλλά μία βιαστική ενέργεια προς καθησυχασμό κυρίως των ψηφοφόρων στην Ευρώπη.

Διαφήμιση