Με σταθερά βήματα συνεχίζεται η εφαρμογή του νέου γεωοικονομικού δόγματος του Ντόναλντ Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με την ανάδειξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στους τρεις πυλώνες απόλυτης αμερικανικής επιρροής και σταθερότητας της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ιστορικές κινήσεις προσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, με τις δύο χώρες να αναπτύσσουν σταδιακά σχέσεις σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, να χαράσσουν κοινές -έστω και εξ αποστάσεως- στρατηγικές. Παράλληλα, το Ριάντ και το Τελ Αβίβ φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη με μέτρα εμπιστοσύνης με στόχο τη διαμόρφωση κατάλληλου εδάφους για την εμπέδωση πρωτοβουλιών ουσιαστικής σύσφιξης σχέσεων.
Η Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, εκπέμπει θετικά μηνύματα, ανοίγοντας τον εναέριο χώρο της για πτήσεις προς το Ισραήλ, για πρώτη φορά από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, ενώ μόλις χθες ο στον πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί έχουν «δικαίωμα» να διαθέτουν το δικό τους έθνος-κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι. Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί προοίμιο για την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους από τη Σαουδική Αραβία, εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την πλατεία των Τεμένων, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και οδικός χάρτης για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
«Η χώρα μας δεν έχει προβλήματα με τους Εβραίους»
τόνισε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic και παραχωρήθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς περιοδείας του στις ΗΠΑ -ενός ταξιδιού που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Πιστεύω ότι κάθε λαός, οπουδήποτε, έχει το δικαίωμα να ζει στο ειρηνικό κράτος του. Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τη δική τους γη»
υπογράμμισε ο νέος ισχυρός άνδρας στο Ριάντ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από τις πιο πρόσφατες πολυαίμακτες ταραχές στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αλλά πρέπει να έχουμε μια συμφωνία ειρήνης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα για όλους και για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις»,
πρόσθεσε.
Ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος εξήγησε ότι οι μόνες «ανησυχίες θρησκευτικής φύσης» των Σαουδαράβων αφορούν την τύχη της Πλατείας των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, του τρίτου πιο ιερού τόπου του Ισλάμ, και «τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων».
Το σουνιτικό βασίλειο μοιάζει να συγκλίνει όλο και περισσότερο με το Ισραήλ, κυρίως απέναντι στον κοινό τους εχθρό στην περιοχή – το σιιτικό Ιράν. Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι «απαραίτητος εταίρος» των σουνιτικών αραβικών χωρών που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την Τεχεράνη.
Το Ισραήλ «είναι μια μεγάλη οικονομία» η οποία «αναπτύσσεται» και «ασφαλώς έχουμε πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε», τόνισε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη συνέντευξή του στο Ατλάντικ, κατά τη διάρκεια της οποίας παράλληλα κλιμάκωσε τα σφοδρά φραστικά του πυρά εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο ήδη είχε συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ. Αν συγκριθεί «με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ο Χίτλερ μοιάζει ευγενικός», πέταξε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος. «Ο Χίτλερ προσπάθησε να καταλάβει την Ευρώπη» ενώ ο «ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να καταλάβει τον κόσμο», υποστήριξε.