Ο Πούτιν βάζει 20 δισ. στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ερντογάν

Ο Πούτιν βάζει 20 δισ. στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ερντογάν

Εγκαινιάστηκε η έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας της Τουρκίας στο Ακούγιου, επένδυση την οποία χρηματοδοτεί με 20 δισ. η Ρωσία και η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023, καλύπτοντας το 10% των αναγκών της Τουρκίας.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν από κοινού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, πραγματοποιωντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που η Δύση βρίσκεται σε ένταση με τη Ρωσία.

Διαβάστε  Επίσκεψη-μήνυμα του Ευρωπαίου πρέσβη στην Τουρκία, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαφήμιση

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του, ο σταθμός του Άκουγιου θα καλύπτει το 10% των πάγιων ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Διαβάστε  Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες, εν αναμονή αποτελεσμάτων

Πρόκειται για ρωσική επένδυση συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα θα εργαστούν συνολικά 10.000 άνθρωποι, ενώ μετά την λειτουργία του θα εργάζονται εκεί σταθερά 3.500.

Κατασκευαστής του αντιδραστήρα είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Διαβάστε  Φορτισμένη και... καθυστερημένη η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Οι κ.κ. Ερντογάν και Πούτιν αναμένεται να έχουν στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο.

Διαφήμιση