Την κατάθεση κοινής πλατφόρμας “ρύθμισης” του ελληνικού χρέους από τον ESM και τη Γαλλία αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δύο μέρες μετά το δημοσίευμα της για την ανάγκη λήψης μέτρων ελάφρυνσης.
Όπως είναι προφανές από το μπαράζ δημοσιευμάτων η γερμανική εφημερίδα έχει αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αν και το δημοσίευμα αναπαράγεται ευρέως από ελληνικά media, το κοινό που στοχεύει η Handelsblatt, είναι το γερμανικό.
Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα ESM και Γαλλία φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν επέκταση των δανείων, ανώτατο όριο επιτοκίου και ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την έκδοση του σχεδίου που ισχυρίζεται ότι έχει δει η Handelsblatt, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%.
Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως είχε διαρρεύσει πρόταση του ESM που περιλάμβανε την προσθήκη μιας ακόμα δικλείδας ασφαλείας, αυτή της σύνδεσης των μέτρων μείωσης με τις μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας τη διαδικασία “χειροκίνητη” και υποκειμενική. Στο ενδεχόμενο αυτό έχει αντιδράσει απριόρι ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί άλλες αξιολογήσεις και μνημονιακού τύπου συμφωνίες.
Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στην εκδοχή που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα, ένδειξη ότι οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, με την Αθήνα να ευελπιστεί πως η στάση του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Oλάφ Σολτς, θα είναι διαφορετική.