Η Der Standard ρίχνει σενάριο απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων το Πάσχα

Η Der Standard ρίχνει σενάριο απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων το Πάσχα

Άρθρο που αναπτερώνει τις ελπίδες για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, χθες, επενδύοντας στο σενάριο του συμβιβασμού της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ημερομηνία που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά τη Σύνοδο της Βάρνας.

Αν και τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει, έκτοτε, καταδεικνύουν αύξηση της έντασης και συγκρουσιακή διάθεση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, σε όλα τα επίπεδα, είναι πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να ανοίξει νέα μέτωπα προκειμένου να κλείσει παλαιά χωρίς να φανεί ενδοτικός. Ακόμα όμως και σε αυτό το σενάριο είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα απώτατα όρια της τουρκικής προκλητικότητας, τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα βρίσκονται σε άνθιση.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας βάζει τη Μέρκελ να πιέσει τον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

Ο αρθρογράφος της Der Standard δεν αποκλείει να αφεθούν ελεύθεροι ξαφνικά μέχρι την επόμενη Κυριακή που συμπίπτει με το ορθόδοξο Πάσχα

Διαφήμιση

. «Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το συνέστησε ανοιχτά στη Βάρνα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο»

υπενθυμίζει.

Αυτό που έχει σημασία είναι το σκεπτικό και οι ενδεχόμενες πληροφορίες που εκφράζονται μέσα από το άρθρο, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες σπανίως αποτελούν αποκυήματα φαντασίας ή σενάρια μυθιστορηματικής έμπνευσης, αλλά συνήθως τροφοδοτούνται από διπλωματικούς ή/και πολιτικούς κύκλους.

Επίσης, ιδιαίτερη σημειολογική αξία έχει το γεγονός ότι το σενάριο αποτυπώνεται σε άρθρο mainstream αυστριακής εφημερίδας, αν και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Διαβάστε  Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη του Νικόλα Κατσίμπρα, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Είναι επικεφαλής του HALC (Hellenic American Leadership Council) στη Ν. Υόρκη και υπηρέτησε επί εννέα χρόνια στο πολεμικό ναυτικό.

O κ. Κατσίμπρας υποστηρίζει ότι πίσω από τη στρατηγική όλο και μεγαλύτερων εντάσεων στο Αιγαίο βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα της γείτονος στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε κλιμάκωση των απειλών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά»

Ενώ συμπληρώνει ότι:

«Μερικές από τις αξιώσεις υπηρετούν εσωτερικοπολιτικούς στόχους, άλλες είναι πραγματικές απειλές της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς ανάμεσα στα δύο, κυρίως μετά την ιστορικών διαστάσεων αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας πέρυσι»,

Ο Έλληνας λέκτορας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι

«με την κάθε νέα πρόκληση μεγαλώνει η πιθανότητα ατυχήματος κυρίως λόγω της επιθετικής στάσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, η λογική του “μπαζώματος” των κρίσεων έχει περίοπτη θέση στο βιβλίο πρακτικών της τουρκικής διπλωματίας, από οποίο δεν παρεκκλίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιλέγει τον μαξιμαλισμό και το θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση.

Διαβάστε  Στοχοποιούνται οι δημοσιογράφοι, υποχωρεί η ελευθερία του Τύπου

Διαφήμιση