Ομιλία-μήνυμα του πρέσβη των ΗΠΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας

Ομιλία-μήνυμα του πρέσβη των ΗΠΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας

Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ενεργεί η Ελλάδα και τις συμμαχικές επιδιώξεις ανέλυσε σε ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ομιλία που μεταδίδει -εκτός των άλλων- και ισχυρό σημειολογικό μήνυμα, τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Τουρκία, μερικές ώρες, μάλιστα, πριν τη συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο κ. Πάιατ σκιαγράφησε το τοπίο που οριοθετείται από την τουρκική προκλητικότητα, τον ανταγωνισμό NATO-Ρωσίας στα Βαλκάνια, την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια και από τη στρατηγική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής έκανε ειδική αναφορά στην «ισχυρή διμερή αμυντική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ και στις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή γύρω από τη χώρα μας έχουν καταστεί πιο σύνθετες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η ακτινογραφία της νέας σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, μέσα από την κινητικότητα του Τζέφρι Πάιατ

Παράλληλα, εστίασε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και τη σύγκληση μιας ολοένα διευρυνόμενης ομάδας περιφερειακών εταίρων με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Ενδεικτικά, υπογράμμισε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές διμερείς προσπάθειες με το Ισραήλ και την Κύπρο και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου».

Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Πάιατ αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της σημασία και επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.

δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  Ελλάδα: Ανησυχεί η εικόνα της αγοράς εργασίας (γραφήματα)

Εστιάζοντας στα Βαλκάνια, τα χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή, στην οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή.

“Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώντας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης”,

είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα η οποία

«διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που συναντά και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και το πράττει παρά τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, χαρακτήρισε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικής ηγεσίας σε θέματα περιφερειακής πολιτικής και ασφάλειας .

Διαβάστε  Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα, τι φοβάται

Αποστολή της ΣΕΘΑ είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλων των Υπουργείων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό αυτοί να καταστούν ικανοί να χειρίζονται θέματα Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Διαφήμιση