Η Handelsblatt προλειαίνει το έδαφος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ενώ παράλληλα στοχοποιεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για παρελκυστική τακτική που στόχευε στην άσκηση πίεσης για την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα

Η Handelsblatt προλειαίνει το έδαφος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ένα ακόμα δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, αυτή τη φορά από την Handelsblatt, επαναφέρει στο προσκήνιο την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας θετικό κλίμα στη γερμανική κοινή γνώμη, θέτοντας παράλληλα στο στόχαστρο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο αποδίδει στρατηγική υπαναχώρησης έναντι των δεσμεύσεων.

Το δημοσίευμα έρχεται ενώ η συζήτηση για τον μηχανισμό ελάφρυνσης έχει ανοίξει, με τον ESM να πιέζει για τη δημιουργία μιας ακόμα δικλείδας ασφαλείας, μέσω της σύνδεσης με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ Ελλάδα και Κομισιόν προωθούν τη γαλλική πρόταση για την ενσωμάτωση αναπτυξιακής ρήτρας.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως «οι διεθνείς πιστωτές έχουν βάσιμους λόγους προσέγγισης με την Αθήνα» και αναφέρει ότι το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στα 328,7 δισ. ευρώ, ενώ έως τα τέλη του 2018 εκτιμάται από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει στα 332 δισ.

Διαφήμιση


Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος δημοσίου χρέους που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ της χώρας, ύψος που το κάνει να θεωρείται μη βιώσιμο.

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έρχεται τώρα στην ημερήσια διάταξη των Eυρωπαίων ΥΠΟΙΚ, και ενώ η τεχνική προπαρασκευαστική διαδικασία σε επίπεδο ειδικών βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το Μάρτιο εν όψει της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών της Ευρωζώνης στις 27 Απριλίου στη Σόφια. Στο πλαίσιό της θα τεθεί το ζήτημα σχετικά με τη μετέπειτα πορεία για το θέμα της Ελλάδας, αλλά μία απόφαση δεν πρέπει να αναμένεται πριν η χώρα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η Handelsblatt υπενθυμίζει τις διαδοχικές συμφωνίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το 2012 και την ανανέωση των σχετικών δεσμεύσεων από καιρού εις καιρόν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα, καθιστώντας σαφές ότι οι εταίροι δεν έχουν τηρήσει τα υπεσχημένα έως και σήμερα. Ενώ το ρεπορτάζ στιγματίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπαίτιο της αφερεγγυότητας των εταίρων και δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το ζήτημα έπρεπε να έχει ήδη διευθετηθεί. Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέλοντας να διατηρήσει αμείωτη την πίεση προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επέβαλε την άποψη οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με το πέρας του προγράμματος το 2018, και αυτό μόνον εάν είναι απαραίτητο.

Διαβάστε  Κατά της προληπτικής γραμμής Eurogroup και Γερμανία

Η εφημερίδα επισημαίνει, δε, ότι από το Μάιο του 2010 στη χώρα έχουν εισρεύσει περίπου 263 δισ. οικονομικής βοήθειας που προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών χρεών.

Το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει κάποια στιγμή τα χρέη της προς τους δημόσιους, διεθνείς πιστωτές της – ESM, EFSF, ΔΝΤ, ΕΚΤ και κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

«Προς το παρόν η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες να εξυπηρετήσει τις οφειλές της, ενώ η περίοδος εξόφλησης των δανείων από το ΔΝΤ ξεκινά το 2023. Ωστόσο, μετά η κατάσταση μπορεί να καταστεί κρίσιμη, καθώς με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, η αποπληρωμή των δανείων εκτείνεται ως το 2059»

τονίζεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε  Παρέμβαση Βερολίνου για το χρέος: Έγκαιρα η λύση, αλλά αφήνει θολό το τοπίο

Παράλληλα τονίζεται ότι το πώς θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ της έως εκείνη τη χρονική περίοδο, εξαρτάται κυρίως από τον παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης, το δημοσιονομικό ισοζύγιο και από τους όρους υπό τους οποίους η χώρα θα μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς χρηματαγορές. Εκείνο όμως που θεωρείται σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς την παροχή ελαφρύνσεων, τονίζει.

Οι ειδικοί του Euro Working Group εξετάζουν τώρα μία δέσμη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής, τα χαμηλά επιτόκια σε βάθος χρόνου και επιπρόσθετα έτη χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής των χρεών. Στο πλαίσιο της συζήτησης τίθεται και η πρόταση της Γαλλίας περί συνάρτησης της εξυπηρέτησης του χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ένα επιπλέον μέτρο είναι και αυτό της αντικατάστασης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από φθηνότερα του ESM, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, καθώς η Ελλάδα έκανε χρήση μόνον των 59 δισ. από τα προβλεπόμενα 86 του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

«Oι διεθνείς πιστωτές προβάλλουν εύλογα επιχειρήματα για την παραχώρηση ελαφρύνσεων, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα ενισχύσουν μόνον την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έναντι των χρηματαγορών, αλλά θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει της πολιτικής δημοσιονομικής εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεων μετά την εκπνοή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στα τέλη Αυγούστου»,

σημειώνει η γερμανική εφημερίδα

Διαβάστε  Συνελήφθη 30χρονος για παιδική πορνογραφία

Διαφήμιση