Νέες προκλήσεις για την οικονομία της Βορείου Ιρλανδίας, λόγω Brexit, εντοπίζει δημοσίευμα της Deustche Welle, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισαν -έστω με αστερίσκους- το πρώτο κεφάλαιο και ανοίγουν το επόμενο, αυτό του εμπορίου, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη θέση του προέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) εξέφρασε την άποψη ότι το Brexit είναι ακόμη αναστρέψιμο.
Σύμφωνα με τη DW σημαντική μερίδα επιχειρηματιών στην Βόρεια Ιρλανδία βλέπουν με ανησυχία το Brexit να πλησιάζει και εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο επιστροφής στην εποχή των ερμητικά κλειστών συνόρων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της DW, εφόσον η Βρετανία βγει από την τελωνειακή ένωση και την εσωτερική αγορά, η επιστροφή των συνόρων φαντάζει αναπόφευκτη. Η ένταξη και των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση συνέβαλε στο να τερματιστεί η αιματοχυσία του βορειοιρλανδικού τη δεκαετία του 90. Το νησί συνενώθηκε σε μια οικονομική ενότητα. Η διάβαση των συνόρων μήκους 500 χιλιομέτρων γίνεται απρόσκοπτα για χιλιάδες φορτηγά κάθε μέρα. Το 30% του εμπορίου εκτυλίσσεται με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Μαρτυρίες και στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι οι περισσότερες εταιρίες περιμένουν τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να αναβάλλονται. Όμως κι αυτό αποδεικνύεται επικίνδυνο. Το μεταβατικό διάστημα που έχει συμφωνηθεί μέχρι τέλος του 2020 απλά παρατείνει την κατάσταση ασάφειας.
Τέλος, η DW αναφέρει ότι ορισμένοι επιχειρηματίες ψάχνουν στην Ιρλανδία και για έναν δεύτερο χώρο εγκατάστασης, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.
Η Deutsche Welle κάνει όμως ένα ακόμη βήμα, απαξιώνει τις διαβεβαιώσεις που προσφέρει η κυβέρνηση Μέι, υποστηρίζοντας ότι “οι βρετανικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν έλεγχοι δεν πείθουν πλέον κανένα”, ρητορική που δημιουργεί ένταση και συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος κατά της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς ενισχύει την πίεση στην κατεύθυνση του ήπιου Brexit. Παράλληλα η DW θέτει και θέμα ανάπτυξης του λαθρεμπορίου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει φόβος ότι λαθρέμποροι θα εκμεταλλευτούν τα διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια και φορολογικές ρυθμίσεις για να πλουτίσουν.
Στην κατακλείδα του κειμένου, η DW, αφού έχει αναφερθεί σε φόβους και μεταφέροντας την αίσθηση που -υποτίθεται- ότι διαμορφώνεται στην επιχειρηματική κοινότητας μιας μικρής συνοριακής πόλης της Βορείου Ιρλανδίας, του Νιούρι, συμπεραίνει ότι “ένα όμως είναι βέβαιο, ότι οι κάτοικοι του Νιούρι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή που τα σύνορα ήταν κλειστά”.