Ερντογάν: Μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις σε άλλες χώρες χωρίς έγκριση

Ερντογάν: Μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις σε άλλες χώρες χωρίς έγκριση

Δηλώσεις-απάντηση στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ και τα Βαλκάνια, καθώς επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει επιχειρήσεις εντός τρίτων χωρών για τη σύλληψη “τρομοκρατών” χωρίς την άδειά τους.

Ο Χασίμ Θάτσι αναγκάστηκε να αποπέμψει μέλη της κυβέρνησής του, πρκαλώντας κρίση, αμέσως μετά την αποχώρηση των Σέρβων, αντιδρώντας στην επιχείρηση τουρκικών ειδικών δυνάμεων, σε συνεργασία με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου για τη σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

Διαβάστε  Η Fitch υποβάθμισε την Τουρκία

H Τουρκία έχει τη δυνατότητα να διεξάγει επιχειρήσεις εκτός συνόρων με στόχο τη σύλληψη «τρομοκρατών» χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις τρίτες χώρες, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ακόμη πιο καθαρά όσα είχε δηλώσει μετά την επιχείρηση σύλληψης έξι «Γκιουλενιστών» στο Κοσσυφοπέδιο.

Διαφήμιση

«Σήμερα, η Τουρκία εντοπίζει τρομοκρατικές οργανώσεις έξω από τα σύνορά της και μπαίνει στις κρυψώνες στους. Αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν αλλά εμείς τους κυνηγάμε»,

ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής σε εγκαίνια σχολείων στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν φτιάχνει κλίμα για Μουφτή, τζαμί και... Τσίπρα

Και πρόσθεσε:

«(Οι τρομοκράτες) κατέφυγαν στο Αφρίν της Συρίας και στο Σιντζάρ του Ιράκ. Είπαμε στη Βαγδάτη ότι είτε θα το αντιμετωπίσουν εκείνοι, είτε θα το κάνουμε εμείς. Δεν πρόκειται να περιμένουμε καμία έγκριση από κανέναν για τέτοιου είδους κινήσεις».

Η Γερμανία και η Ελβετία είχαν κατηγορήσει την Τουρκία για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων παρακολούθησης εντός των συνόρων τους χωρίς άδεια, αμέσως μετά το πραξικόπημα.

Διαβάστε  Κουβέλης: Ο Ερντογάν θα επιμείνει στην ένταση, επιδεινώθηκαν οι σχέσεις με Ρωσία

Η δήλωση αυτή προκαλεί ανησυχία και στην Αθήνα καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται, εκτός των 8 Τούρκων που δεν εκδόθηκαν, και ακόμα εννέα Κούρδοι καθώς και άλλοι που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ενώ κατηγορούνται για συμμετοχή στο FETO.

Διαφήμιση