Εμπρηστικός ο Καμμένος κατά Ερντογάν, διαμηνύει ότι “δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης”

Εμπρηστικός ο Καμμένος κατά Ερντογάν, διαμηνύει ότι “δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης”

Δηλώσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο στις ελλητουρκικές σχέσεις, κλείνουν τους διαύλους επικοινωνίας και οδηγούν -πιθανώς- σε αδιέξοδο πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας στο τέλος, ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Άγκυρα στο παιχνίδι έντασης, στο οποίο λίγο νωρίτερα “βούτηξε” αυτοβούλως με τις εμπρηστικές του δηλώσεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προχώρησε αρκετά βήματα μετά την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας -ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναξιόπιστο συνομιλητή και τρελό τον Τούρκο πρόεδρο, με εμπρηστικό ύφος.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος έκανε κατ’ αρχήν λόγο για «προσχεδιασμένο» εκ μέρους της Αγκυρας επεισόδιο, που οδήγησε σε σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Σημείωσε ότι «τώρα δεν μπορούν να τους ρίξουν καμία μεγάλη καμπάνα γιατί δεν βρήκαν τίποτα», ωστόσο σε ερώτηση για το «χειρότερο σενάριο», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μνημόνευσε την κινηματογραφική ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», που ήταν εφιαλτικό για κρατούμενο σε τουρκικές φυλακές:

Διαφήμιση

«Αν δεις το Εξπρές του Μεσονυχτίου θα δεις ότι κι αυτόν που ρίξαν στις φυλακές τους, του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά».

Ωστόσο τη δήλωση αυτή την έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν.

Διαβάστε  Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αύριο το μεσημέρι

Οταν, εν μέσω αυτού του πλαισίου, ρωτήθηκε αν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα, ο κ. Καμμένος απάντησε:

«Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερντογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια, τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις»;

Και λίγο αργότερα:

«Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και που η Δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές του Σουλτάνου, μπορεί να κρατήσει (ενν. η κράτηση των δύο) και 15 χρόνια η ιστορία. Στον τρελό δεν μπορείς να απαντήσεις. Είναι αξιόπιστος συνομιλητής τώρα ο Ερντογάν»;

Σε άλλη ερώτηση, αυτή τη φορά για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ότι υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν, αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση των τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεων τους σε προσωπικό, σε πιλότους κλπ. βρίσκεται εκτός στρατεύματος. Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι αυτή που περίμεναν. Στο Αφρίν υπήρχαν 3 νεκροί από Κούρδους. Ένας ο οποίος έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει μια ενέργεια. Είμαστε σε ετοιμότητα». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, αν παραβιάσουν εθνική κυριαρχία, θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης που αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε από τις δικές μας θέσεις».

Διαφήμιση