Ανακοίνωση-απάντηση στο χθεσινό ανακοινωθέν του Μεγάρου Μαξίμου εξέδωσε η τουρκική προεδρία, σε διαφορετική γλώσσα από αυτή που συνήθως χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι μιλάει με διαφορετικό τρόπο όταν απευθύνεται σε εταίρους και γείτονες και διαφορετικά στο εσωτερικό.
Παράλληλα, η Άγκυρα απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δυο ηγετών, στρατηγική που είχε διαφανεί από τις αρχικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, παράθυρο που επιχείρησε να κλείσει με τη χθεσινή του ανακοίνωσή το γραφείο του πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης: Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Ερντογάν
Στην απάντηση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι:
«Η ρητορική που αντανακλάται στην χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που προς το παρόν κρατούνται, επειδή παράνομα εισήλθαν στα σύνορά μας, αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει όλο και περισσότερο να χαμηλώνουν το επίπεδο του διαλόγου με την Τουρκία. Τα σχόλια αυτά, που δεν είναι συμβατά με κυβερνητική υπευθυνότητα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία».
Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει την ενόχλησή του για την δηκτική αναφορά στο πρόσωπό του ως “Σουλτάνου” από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επιχειρεί να κερδίσει “πόντους” βγάζοντας την Ελλάδα εκτός ορίων.
Διαβάστε επίσης: Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν, κλείνει το παράθυρο
Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της η Τουρκική προεδρία είναι σαφώς διαφορετική από τη συνηθισμένη του Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που αν ερμηνευθεί υπό τα κατάλληλα φίλτρα κρύβει μηνύματα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Οταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την αρχή του κράτους δικαίου. Σε αντίθετες περιπτώσεις, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αγνοεί εντελώς αυτή την αρχή, μη εφαρμόζοντας ακόμη και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Η πρόσφατη ιστορία το καταδεικνύει αυτό»
προστίθεται, απαντώντας στις αντεγκλήσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.