Δηλώσεις με τις οποίες επιχειρεί να εκπέμψει διακριτό μήνυμα προς τη Ρωσία εκ μέρους της Γερμανίας και κατ επέκταση της ΕΕ, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι πάντως «ανοιχτή σε διάλογο» και διατεθειμένη, εφόσον και η Ρωσία επιδείξει ανάλογη πρόθεση, «να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη βήμα προς βήμα».
Στη δήλωση του Χάικο Μάας υπάρχουν λέξεις κλειδιά, με πρώτη τη επίδειξη διάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία το επιθυμεί, πετώντας κατ ουσία το μπαλάκι στο Κρεμλίνο να κάνει την πρώτη κίνηση, ώστε να μη φανεί ότι το Βερολίνο παρεκκλίνει από τη συμμαχική γραμμή. Παράλληλα όμως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σκιαγραφεί και τον τρόπο της επαναπροσέγγισης, με τη φράση “βήμα, βήμα”, διατύπωση που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τη γερμανική σχολή σκέψης.
Παρά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και τη διένεξη με τη Ρωσία λόγω της απόπειρας δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ στη Μεγάλη Βρετανία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκφράζεται υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία.
«Η ρωσική συμπεριφορά των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην απώλεια εμπιστοσύνης»
δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην κυριακάτικη Bild. «Συγχρόνως χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εταίρο, όπως για παράδειγμα στην επίλυση περιφερειακών διενέξεων, για τον αφοπλισμό και ως βασικό πυλώνα της (διεθνούς) πολυμερούς τάξης» τονίζει ο κ. Μάας. Η γερμανική κυβέρνηση είναι πάντως
«ανοιχτή σε διάλογο» και διατεθειμένη, εφόσον και η Ρωσία επιδείξει ανάλογη πρόθεση, «να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη βήμα προς βήμα».
Παράλληλα ο κ. Μάας υπερασπίζεται την απόφαση της Γερμανίας να συνταχθεί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στις απελάσεις διπλωματών, οι οποίες κατά την άποψή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών συνιστούν «ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία άλλα και μήνυμα ενότητας».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία κινείται παράλληλα σε τροχιά σύσφιξης σχέσεων με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα προωθώντας τον αγωγό Nordstream II, ο οποίος παρακάμπτει τις χώρες της βαλτικής και στον οποίο εκτός από την Ουκρανία και την Πολωνία αντιδρούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του.