Υπό ασφυκτική πίεση ο Ερντογάν προσπαθεί να μιλήσει με Τσίπρα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων

Τι προκύπτει από τη σημειολογική και διπλωματική ανάλυση των νέων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου

Υπό ασφυκτική πίεση ο Ερντογάν προσπαθεί να  μιλήσει με Τσίπρα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων

Νέα κίνηση που ενισχύει τη συσχέτιση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων που κρατούνται στην Τουρκία με αυτή των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ανησυχία και εγείροντας νέα ερωτηματικά για τη διάθεσή του να αποτιμήσει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο στην Αντιόχεια, αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη λέγοντας:

«Ξέρετε, κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Τότε, από τον κ. Τσίπρα, που του είχα μιλήσει, μου είχε πει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει» και πρόσθεσε: «Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραβίασαν τα σύνορα, ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς. Λυπάμαι πολύ, είμαστε κι εμείς κράτος δικαίου. Αυτή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ότι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες, εννοώντας τους 8 Τούρκους, δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα»,

δήλωσε ο Ερντογάν.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ριζοσπαστική τομή Ερντογάν στο στρατό

Με τη δήλωσή του ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανοίξει εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτημα που είχε ανοίξει με δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι το θέμα των οκτώ Τούρκων έχει κλείσει με δικαστικές αποφάσεις, η τουρκική δια στόματος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε επισημάνει ότι δεν τίθεται ζήτημα συμψηφισμού και ανταλλαγής, ωστόσο η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν από τη Βάρνα και εντεύθεν δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, εξέλιξη που θεωρείται τουλάχιστον ανησυχητική.

Διαβάστε  Ετοιμος να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες ο Ταγίπ Ερντογάν

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα, κάτι που καταγράφεται στις δηλώσεις του Ταγίπ Εεντογάν, καθώς επιβεβαίωσε ότι “Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραβίασαν τα σύνορα, ξεσηκώθηκε όλη η Δύση”, ένδειξη των πιέσεων που του ασκούνται όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες και οργανισμούς, στο παρασκήνιο.

Διαβάστε  Νέα πυρά από την Άγκυρα για την απόφαση του ΣτΕ να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους

Διαφήμιση