Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν, κλείνει το παράθυρο

Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν, κλείνει το παράθυρο

Το γάντι που πέταξε με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να συμψηφίσει το θέμα των 8 Τούρκων με την παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την αιχμή για ασυνέπεια του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με μια ανακοίνωση που ανεβάζει τους τόνους και κλείνει το παράθυρο για επικοινωνία, ώστε να μη θεωρηθεί η απάντηση αφετηρία διμερούς διαλόγου, το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν για όσα ισχυρίζεται ότι του υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επιχειρεί να δείξει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι σαφώς πιο ανεξάρτητη από την τουρκική.

Διαβάστε επίσης: Υπό ασφυκτική πίεση ο Ερντογάν προσπαθεί να μιλήσει με Τσίπρα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων

Διαφήμιση

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν, έχει όμως διεθνές ακροατήριο, καθώς ανεβάζοντας τους τόνους επί ενός -ήδη διεθνοποιημένου- ζητήματος, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί εμμέσως σε νέο μπαράζ παρεμβάσεων προς την Τουρκία.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα».

σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθιστώντας σαφές ότι το παράθυρο διαλόγου για το ζήτημα των 8 έκλεισε με όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα και δείχνοντας ότι όσα λέγονται εκ των υστέρων αποτελούν πράξεις μικροπολιτικής, ενώ συνεχίζει,

«σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις»

για να προσθέσει:

«Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Η δήλωση αυτή φαίνεται να είναι η πλεόν αιχμηρή καθώς αμφισβητεί την ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης, κάτι που έπραξε και ο Άρειος Πάγος σύμφωνα με το σκεπτικό της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων.

Διαβάστε  Τι κρύβει η σύγκρουση Τσίπρα-Ζάεφ για τη "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Επίσης, το γραφείο του πρωθυπουργού σημειώνει πως αν ο Ταγίπ Ερντογάν

«επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις».

Υπενθυμίζοντας πως

«γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Με την τελευταία διατύπωση ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιχειρεί ρελάνς στην προσωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογαν, δείχνοντας ότι η Τουρκία άλλαξε αντιμετώπιση επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το περιστατικό ως μοχλό πίεσης.

Διαβάστε  Το όνομα αυτής Severna Makedonja(αμετάφραστο)

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Διαφήμιση