Νέα τουρκική προβοκάτσια με επίκεντρο τα Ίμια

Νέα τουρκική προβοκάτσια με επίκεντρο τα Ίμια

Επιμένει σε πολιτική προκλήσεων και υψηλών τόνων η Άγκυρα, επιχειρώντας να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο -λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο της Βάρνας- δια της ανακίνησης θέματος αμφισβητούμενων περιοχών, με στόχο να μπλοκάρει τις δράσεις του περιβαλλοντικού προγράμματος της ΕΕ “Natura 2000”, στο πλαίσιο των οποίων χρηματοδοτούνται δράσεις και στα Ίμια.

Όπερ σημαίνει ότι η ΕΕ όχι μόνο αποδέχεται πλήρως την ελληνική κυριαρχία, πράγμα που de facto ισχύει, αλλά επενδύει λεφτά Ευρωπαίων φορολογουμένων, ισχυροποιώντας το νομικό επιχείρημα. Αν σε αυτά προστεθεί η δημιουργία του Ευρωστρατού και η υιοθέτηση χαρτών για τα σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο της “αφύπνισης” του άρθρου της συνθήκης της Λισαβόνας για την ενιαία άμυνα, τότε ο εκνευρισμός της Τουρκίας είναι ευκολότερα αντιληπτός.

Το σκηνικό στήθηκε με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονησίδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000». Ο Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

Διαφήμιση

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πάει όμως και ένα βήμα παρακάτω από τη συνήθη τακτική γκρίζων ζωνών, κάνοντας λόγο για αδιαμφισβήτητη τουρκική κυριότητα των Ιμίων, ρητορική που αν και έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, εν τούτοις συνεχίζει να αποτελεί υπέρτατη πρόκληση.

Διαβάστε  Τουρκικό αεροσκάφος παρενόχλησε ελληνική πυραυλάκατο στο Αιγαίο

Η περιοχή των Ιμίων παραμένει στο επίκεντρο καθώς μετά από τον διεμβολισμό του ελληνικού σκάφους της ακτοφυλακής και το θόρυβο που αυτό προκάλεσε, ακολούθησε η άσκηση “Πυρπολητής” η οποία εκλήφθηκε από την Τουρκία ως πρόκληση, ενώ τα τουρκικά media έκαναν λόγο για “άσκηση ανακατάληψης των Ιμίων”, έκφραση που αποτελεί -για την Άγκυρα- παραδοχή ότι οι βραχονησίδες είναι ελληνικές και καταλήφθηκαν από τουρκικές δυνάμεις.

Υπ αυτό το πρίσμα, η Τουρκία επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο, διπλωματικά έδαφος, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί την τακτική της πόλωσης, την εθνικιστική έξαρση στο εσωτερικό και των δύο χωρών για να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, εξωθώντας σε λάθος χειρισμούς, όπως η εμπλοκή σε διάλογο για την κυριότητα περιοχών, που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από θέσεις και συνθήκες, ακόμα και από την ρήτρα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, που η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Διαβάστε  Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει διεθνές επεισόδιο για τον "Αρματωλό"

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε, δε, να μετράει τα λόγια της».

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στην πρόκληση της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εμπλοκή σε διμερή διάλογο και υπαναχώρηση από τη γραμμή άμυνας του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε  Περισσότερες παραβιάσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά χαμηλή προκλητικότητα

Διαφήμιση