Βάρος στην ενέργεια δίνει ο Μυτιληναίος, βλέπει κινεζική απειλή στα μέταλλα

Βάρος στην ενέργεια δίνει ο Μυτιληναίος, βλέπει κινεζική απειλή στα μέταλλα

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα κατά την προσπάθεια πολύπλευρης απελευθέρωσης, τις επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου στον τομέα και την κινεζική απειλή στο αλουμίνιο ανέλυσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ομίλου του στους αναλυτές.

Ο κ Μυτιληναίος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού, αν και η εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου το 2017 προήλθε από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα στον κλάδο αλουμινίου.

Αναφορικά με την ενεργειακή αγορά, ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, είπε ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές και εστίασε στη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει ήδη ανακοινωθεί, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Γιατί ο Πάιτ χαιρετίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Η επίκληση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε συνάρτηση με τη νέα μονά αερίου δίνει ξεκάθαρο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό στίγμα ανάγοντας το θέμα σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής, ενώ με δεδομένη την εξάρτηση από τη Ρωσία, η νέα μονάδα θα εντείνει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, προοπτική που ικανοποιεί και τον αμερικανικό παράγοντα.

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις για τις αδειοδοτήσεις, ενώ επανέλαβε ότι το θέμα των ρύπων CO2 θα είναι τροχοπέδη για τον λιγνίτη στο άμεσο μέλλον, αλλά και για όσους επιμείνουν σε αυτό το καύσιμο. Από την άλλη πλευρά ανέδειξε την το φυσικό αέριο επισημαίνοντας ότι “θα γίνει το βασικό συμπληρωματικό καύσιμο δίπλα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

Διαβάστε  Sustainability Leader για το 2017 η MYTILINEOS

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εντόπισε προβλήματα στην προσπάθεια απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ρεύματος, κάνοντας λόγο για στασιμότητα, καθώς όπως υποστήριξε η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές, υπερασπίζεται το πελατολόγιό της πληρώνοντας τόσο τα αυξημένα δικαιώματα ρύπων όσο και την έκπτωση 15%». Ωστόσο, επέμεινε ότι ότι όλη η αγορά πρέπει να στηρίξει τη ΔΕΗ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση του επιχειρηματία για τις εν εξελίξει τροχιοδεικτικές βολές στην αγορά μετάλλων και την επιθετική πολιτικοή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μυτιληναίος, όμως, δεν εστιάζει στην εξ Αμερικής προερχόμενη απειλή, αλλά στην κινεζική, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

«πως το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι οι δασμοί των ΗΠΑ, αλλά η κινεζική παραγωγή αλουμινίου, καθώς αυτή εν τέλει θα καθορίσει τις τιμές»

Τέλος, για τον τομέα έργων EPC – ΜΕΤΚΑ τόνισε πως αλλάζει παγκοσμίως ο τρόπος που ο κλάδος δραστηριοποιείται και πλέον μελετά, κατασκευάζει, χρηματοδοτεί και λειτουργεί project αντί για να παραδίδει έργα με το κλειδί στο χέρι. Καταλήγοντας αποκάλυψε ότι ο όμιλος εξετάζει έργα στη Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ η εταιρία θα συμμετάσχει και σε έργα στην Ελλάδα.

Διαβάστε  Γεώτρηση με ίδια κεφάλαια για αέριο και πετρέλαιο ξεκινάει η Τουρκία

Διαφήμιση