Κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο λόγω… Ερντογάν

Κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο λόγω… Ερντογάν

Δεύτερη κυβερνητική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κόσοβο απειλώντας πλέον ευθέως με αποσταθεροποίηση της κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι, καθώς μετά την αποχώρηση των Σέρβων, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών για τη σύλληψη και έκδοση, κατηγορούμενων -ως γκιουλεστών από την Τουρκία.

Ο Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες Πέμπτη στο Κόσοβο για σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η όλη επιχείρηση –ανάκληση των αδειών παραμονής, κράτηση, κατεπείγουσα απέλαση και η μυστική έκδοση στην Τουρκία των έξι τούρκων πολιτών από το έδαφος του Κοσόβου– πραγματοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς την άδειά μου»,

αναφέρει σε δήλωσή του ο Χαραντινάι.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σπίθες στα Βαλκάνια, κινδυνεύει και η Ελλάδα

Η δήλωση αυτή προδίδει τη δράση συγκεκριμένου ενδοκυβερνητικού κυκλώματος με δεσμούς με την Άγκυρα, ενώ φαίνεται να απαντά σε εγκλήσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που έχουν αρνηθεί να απαντήσουν σε τουρκικά εντάλματα σύλληψης.

Οι έξι Τούρκοι εστάλησαν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροπλάνο αφού συνελήφθησαν χθες με κοινή επιχείρηση των υπηρεσιών της Τουρκίας και του Κοσόβου.

«Η χθεσινή επιχείρηση ήταν απαράδεκτη και αντίθετη στις αξίες μας, τις αρχές μας ως κράτους»

τόνισε ο Χαραντινάι.

Διαβάστε  Κίνδυνος αποσταθεροποίησης του Κοσόβου

Δεν έγινε αμέσως γνωστό πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αντικαταστατών του υπουργού Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Ντριτόν Γκάσι.

Ο Φλαμούρ Σεφάι είναι μέλος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, μιας από τις συνιστώσες του εύθραυστου συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία.

Η απόλυσή του ενδέχεται να καταστήσει ακόμη πιο εύθραυστη την κυβέρνηση του Χαραντινάι, η οποία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση εξαιτίας της απόφασης των βουλευτών που εκπροσωπούν τη σερβική μειονότητα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε κι αυτός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση απέλασης των Τούρκων.

Διαβάστε  Πολιτική δολοφονία Σέρβου στο Κόσοβο, ανεβαίνει η ένταση

Αίτημα για την παραίτησή του έχει συγκεντρώσει σήμερα 3.000 υπογραφές.

«Η Δημοκρατία έπεσε. Ο Ερντογάν διοικεί το Κόσοβο μέσω του εργαλείου του, του Χασίμ Θάτσι», σχολίασε ο ενημερωτικός ιστότοπος Express.

Ο διευθυντής και τέσσερις καθηγητές του σχολείου «Μεχμέτ Ακίφ» στην Πρίστινα συνελήφθησαν χθες το πρωί. Η ταυτότητα του έκτου προσώπου που απελάθηκε στην Τουρκία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Διαφήμιση