Διελκυστίνδα Μακρόν-Ερντογάν για τους Κούρδους YPG

Διελκυστίνδα Μακρόν-Ερντογάν για τους Κούρδους YPG

Την αντίσταση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε η γαλλική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων ανταρτών, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Στόχος της πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ότι θα αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, είναι η χαλιναγώγηση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητα στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, κατά των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν εταίρους τους ευρύτερου διεθνούς σχηματισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Το ζήτημα των “εκκαθαριστικών” επιχειρήσεων στη Συρία έθιξε, επικρίνοντας την Τουρκία και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τέθηκε ανοιχτά στη διάσκεψη της Βάρνας.

Διαφήμιση

Μεταξύ άλλων, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας, η οποία πρότεινε μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Άγκυρα και την YPG στη βόρεια Συρία.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό

δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «

Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;»

πρόσθεσε.

Διαβάστε  Ο Τραμπ μίλησε με Ερντογάν, πριν δει τον Πούτιν

Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)»,

υπογράμμισε η προεδρία.

Διαβάστε  Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Λίγο πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής από το μέγαρο των Ηλυσίων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η προσφορά υποστήριξης από τη Γαλλία στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατών.

Από την πλευρά της η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το κενό ηγεσίας των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή και με την ανοχή της Ρωσίας, εξαπέλυσε την επιχείρηση “Κλάδο Ελαίας” καταλαμβάνοντας συριακές πόλεις και εκδιώκοντας Κούρδους από αυτές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας τη νωχελική και απρόθυμη αντίδραση των ΗΠΑ και την ανοχή του NATO επιχειρεί να διευρύνει τις εκκαθαρίσεις φτάνοντας μέχρι τα σύνορα με το Ιράν. Όπως ήδη ανακοινώθηκε ο τουρκικός στρατός έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα.

Διαβάστε  Αντιπαράθεση για την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε Κούρδους να περιφέρονται ελεύθεροι, ακόμη και σε ξένα κράτη.

Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, αμερικανικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα δίπλα σε μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

Διαφήμιση