Το Facebook μπαίνει σε “power to the people” mode για να ξεφύγει από το σκάνδαλο

Το Facebook μπαίνει σε “power to the people” mode για να ξεφύγει από το σκάνδαλο

Αποφασιστικά και άμεσα απαντά το Facebook στο σκάνδαλο με την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από την Analytica για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας περισσότερο έλεγχο στους χρήστες του, πάνω στα προσωπικά τους δεδομένα και προσπαθώντας να δημιουργήσει αίσθηση μεγαλύτερης διαφάνειας στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Η πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του σκανδάλου της κατάχρησης δεδομένων από την Cambridge Analytica είχε ως αποτέλεσμα αρνητική δημοσιότητα για το κοινωνικό δίκτυο, μαζική αποχώρηση χρηστών και sell-off στο χρηματιστήριο που προκάλεσε απώλειες 100 δισ. δολαρίων σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτές τις συνέπειες άμεσα και αποτελεσματικά η διοίκηση του Facebook εφαρμόζει ένα σχέδιο αλλαγών με γνώμονα την ενίσχυση των δυνατοτήτων ελέγχου των προσωπικών πληροφοριών από τον ίδιο τον χρήστη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Το Facebook δίνει προσωπικά δεδομένα χρηστών ακόμα κι όταν δεν θέλουν

«Η τελευταία εβδομάδα μας έδειξε πόσο περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουμε για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας, και να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει πώς το Facebook λειτουργεί- και τι επιλογές έχει πάνω στα δεδομένα του»,

έγραψαν οι Έριν Έγκαν, αντιπρόεδρος και chief privacy officer, και Άσλι Μπέριντζερ, αντιπρόεδρος και deputy general counsel, σε σχετικό blogpost.

«Οπότε, επιπρόσθετα στις ανακοινώσεις του Μαρκ (Ζάκερμπεργκ) την προηγούμενη εβδομάδα…λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα στις προσεχείς εβδομάδες για να δώσουμε στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο πάνω στην ιδιωτικότητά τους».

Όπως γράφουν τα δύο στελέχη, τα περισσότερα από αυτά τα updates που έρχονται ήταν ούτως ή άλλως «στα σκαριά» εδώ και λίγο καιρό, αλλά «τα γεγονότα των τελευταίων λίγων ημερών υπογραμμίζουν τη σημασία τους».

Διαβάστε  Το top10 των messanging apps αποκαλύπτει την κυριαρχία του Facebook

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών έχει γίνει ευκολότερη η εύρεση των σχετικών επιλογών/ ρυθμίσεων περί προσωπικών δεδομένων, ενώ παρέχονται εργαλεία για εύρεση, κατέβασμα και διαγραφή των δεδομένων στο Facebook.

«Κάποιοι θέλουν να διαγράφουν πράγματα που είχαν κοινοποιήσει στο παρελθόν, ενώ άλλοι είναι απλά περίεργοι σχετικά με το πόσες πληροφορίες έχει το Facebook. Οπότε, παρουσιάζουμε το Access Your Information- έναν ασφαλή τρόπο πρόσβασης και διαχείρισης των πληροφοριών σας, όπως posts, reactions, σχόλια και αναζητήσεις. Μπορείτε να πάτε εκεί για να διαγράψετε οτιδήποτε από το timeline σας ή προφίλ σας που δεν θέλετε πλέον στο Facebook. Επίσης, κάνουμε ευκολότερο το κατέβασμα των δεδομένων που έχετε μοιραστεί με το Facebook».

Όπως σημειώνεται, θα ακολουθήσουν προτάσεις αλλαγών στους όρους χρήσης του Facebook και στην πολιτική ως προς τα δεδομένα, προκειμένου να αποσαφηνίζεται καλύτερα τι δεδομένα συλλέγονται και πώς χρησιμοποιούνται.

Διαβάστε  Ο Ζάκερμπεργκ ανέλαβε την ηθική ευθύνη, έκανε πάσα την ποινική

Διαφήμιση