Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το Σκοπιανό καθώς ο υπουργός Εξωτερικών ανοίγει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της συνεννόησης πάνω σε μια πλατφόρμα λύσης η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην τριμερή διάσκεψη της Βιέννης.
Το πλαίσιο της λύσης έχουν κατ επανάληψη προσδιορίσει τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα, μιλώντας για έναν τίμιο συμβιβασμό με ανάσχεση των αλυτρωτισμών από τη γειτονική χώρα. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ονόματος που θα επιλεγεί, το οποίο θα έχει γεωγραφικό, χρονικό ή εθνικό προσδιορισμό και του τρόπου γραφής και προφοράς του καθώς αν θα πιεστεί η κυβέρνηση της γείτονος να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση ή αν θα υπάρξει συνθήκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εγγυήτριες δυνάμεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα κ. Κοτζιάς έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή του στην επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» και φέρεται να έχει συνομιλήσει προπαρασκευαστικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ σκοπεύει να προβεί και σε επικοινωνία και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόλις επιστρέψει από τη Βιέννη.
Πηγές της Ν.Δ., που επικαλούνται τα ελληνικά media, αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για οποιοδήποτε εθνικό θέμα.
Ως εκ τούτου -κατά τις ίδιες πηγές- από τον κ. Κοτζιά θα ενημερωθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Εκεί θα συναντηθεί, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση με διάρκεια «που θα αντέξει στον χρόνο», γι’ αυτό και ετέθη ως προϋπόθεση και η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι
«η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας»
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ σε συνέντευξή του σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, επαναλαμβάνοντας, πάντως, τη διαφωνία του με την εκδοχή που προτιμά η Αθήνα, αυτή της αμετάφραστης ονομασίας και ζητώντας “αξιοπρεπές” όνομα, αποδεχόμενος όμως ότι η γλώσσα ανήκει στη σλαβική οικογένεια.
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει με ταχύτητα καθώς οι ισορροπίες στις ΗΠΑ αλλάζουν δυναμικά, ενώ κλιμακώνονται και οι ρωσικές παρεμβάσεις στο παρασκήνιο, γεγονότα που ασκούν πολύπλευρες πιέσεις στις κυβερνήσεις και των δυο χωρών.