Σκόπια: Έστηνε δίκτυο πρακτόρων ο Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε

Σκόπια: Έστηνε δίκτυο πρακτόρων ο Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε

Ευκαιρία για ενεργητική δράση κατά του παράλληλου κράτους που επιχειρούσε να στήσει η Ρωσία στα Σκόπια βρήκε η κυβέρνηση της πΓΔΜ στην κρίση που ξέσπασε λόγω της υπόθεσης Σκρίπαλ, ανακοινώνοντας, έτσι την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη τον οποίο κατηγορεί για την προσπάθεια δημιουργίας δικτύου κατασκόπων και πληροφοριοδοτών εντός της χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της ΠΓΔΜ που μίλησαν στο κανάλι Television 24

«η απέλαση του ρωσικού διπλωμάτη από την κυβέρνηση Ζάεφ δεν αποτέλεσε μόνο πράξη αλληλεγγύης της Σκοπιανής κυβέρνησης στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ, αλλά ήταν και αποτέλεσμα που πληροφοριών που ήθελαν τον Ρώσο διπλωμάτη να εμπλέκεται σε δραστηριότητες ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα»

Η προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει παράλληλο κρατικό μηχανισμό, με τον οποίο θα μπορέσει να ελέγχει τις κινήσεις της χώρας και να προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση, θέλοντας να ανακόψει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, ήταν γνωστή από καιρό.

Διαφήμιση
Διαβάστε  ΗΠΑ: Ποινικές δώξεις 12 Ρώσων πρακτόρων για hacking στις εκλογές του 2016

Η απέλαση του συγκεκριμένου Ρώσου διπλωμάτη ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κίνηση που αρχικά ερμηνεύθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης για την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα Σκριπάλ.

«Σήμερα ενημερώσαμε τις ρωσικές αρχές για την απόφασή μας να απελάσουμε έναν ρώσο διπλωμάτη, μετά από στενή διαβούλευση με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, σε ένδειξη απόλυτης αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα ασφάλειας στη ‘’Μακεδονία”»

ήταν το tweet του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμίτροφ, η διατύπωση του οποίου θεωρείται ότι επιβεβαιώνει εμμέσως τις πληροφορίες των ΜΜΕ.

Διαβάστε  Ο Ζάεφ κατεβάζει τους τόνους: Κανενός είδους αλυτρωτισμός προς την Ελλάδα

Η Μόσχα είχε αντιδράσει με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια, αναφέροντας:

«Η κυβέρνηση (σσ: της ΠΓΔΜ) αποφάσισε να απελάσει έναν ρώσο διπλωμάτη. Η πλήρης ευθύνη και οι συνέπειες αυτής της πρόκλησης και η εχθρική πράξη που είναι άνευ προηγουμένου στις σχέσεις Ρωσίας-‘’Μακεδονίας’’ θα βαρύνουν τη ‘’Μακεδονική’’ πλευρά».

Οι ΗΠΑ και άλλες 25 συμμαχικές χώρες έχουν απελάσει μέχρι στιγμής συνολικά 151 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Διαβάστε  Η πΓΔΜ στο NATO (η πρόσκληση)

Διαφήμιση