Με Fosun συζητά πλέον η Εθνική για την Ασφαλιστική, ζητάει περισσότερα

Με Fosun συζητά πλέον η Εθνική για την Ασφαλιστική, ζητάει περισσότερα

Εντός του έτους αναμένεται να κλείσει το deal της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κινεζική Fosun, μετά το ναυάγιο εξαγοράς της από την κοινοπραξία Exin, για λογαριασμό της οποίας είχε μεσολαβήσει και η αμερικανική κυβέρνηση και διπλωματία.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες, κατά τη διάρκεια conference call με τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα επιδιώξει αυξημένο τίμημα λόγω της βελτίωσης κλίματος, συνθηκών και επιχειρηματικού μοντέλου.

Η προθεσμία για την καταβολή του αντιτίμου από την Exin έληξε χθες, καθώς το αίτημα χορήγησης ολιγοήμερης προθεσμίας απορρίφθηκε από τη διοίκηση της Εθνικής.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση,

Διαφήμιση

«στις 29 Ιουνίου 2017, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ» στην ΕΧΙΝ Financial Services Holdings B.V., υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκρίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 28 Μαρτίου 2018, καταληκτική ημερομηνία, από την πλευρά της ΕΧΙΝ, εκπλήρωσης αναβλητικών αιρέσεων όπως αυτές αναφέρονται στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της EXIN, η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται και ως εκ τούτου, αποφάσισε να τερματίσει τη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης.

Η Τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις»

Ειδικότερα, ο CEO της Εθνικής ερωτηθείς σχετικά, στο conference call, υπογράμμισε ότι

«η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και ότι είναι απίθανο να επιτραπεί η διατήρηση της επένδυσης, πέραν του ποσοστού του 25% που ήδη έχει συνομολογηθεί με τη DG Comp».

Στην παρουσίαση προς τους αναλυτές, η διοίκηση της Εθνικής υπογράμμισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ότι η ΕΤΕ

«θα εξετάσει τις πιθανές επιλογές με βάση και τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση της αξίας της εταιρίας».

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με τη Fosun που ήταν ο δεύτερος επικρατέστερος διεκδικητής στο πλαίσιο του διαγωνισμού προσφέροντας –σύμφωνα με πληροφορίες– περί τα 620-650 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές είχαν κατατεθεί πέρυσι τέτοια εποχή με βάση τα αποτελέσματα του 2016. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων που σημείωσε η Εθνική Ασφαλιστική το 2017, καταγράφοντας άνοδο των κερδών πριν από φόρους κατά 23,5% – στα 71,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, ανοίγει τον δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος.
Διαπραγματευτική θέση.

Διαβάστε  Moody's για τράπεζες: Το 55% των εποπτικών κεφαλαίων είναι... "αέρας", γι αυτό δεν μειώνονται τα NPL

Διαφήμιση