Νέο γύρο προκλήσεων έναντι της Ελλάδας στήνει η Τουρκία, μερικά μόλις 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής με την ΕΕ στη Βάρνα, το απορρέον κλίμα από την οποία έδειχνε διάθεση βήμα, βήμα προσέγγισης και από τις δυο πλευρές.
Στις ώρες που ακολούθησαν τη συνάντηση της Βάρνας η Τουρκία απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς το δικαστήριο εμμένει ότι είναι ύποπτοι φυγής, ενώ ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, απαντώντας στον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ότι το περιστατικό θα το αξιολογήσει η τουρκική Δικαιοσύνη στις πραγματικές του διαστάσεις.
Διαβάστε επίσης: «Ελιγμοί διαφυγής» Ερντογάν στην υπόθεση των δύο Ελλήνων
Εν συνεχεία διέρρευσε στα media συζήτηση του Ταγίπ Ερντογάν με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή από τη Βάρνα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε ότι έθεσε και το θέμα των 8 Τούρκων που ζητείται η έκδοσή τους από την Αθήνα, ως παρεμπίπτον.
Τα γεγονότα αυτά ερμηνεύθηκαν από τα ελληνικά media ως προκλήσεις, ενώ η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, αναμένοντας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση πριν κάνει την εκτίμησή της, με πηγές να διαρρέουν ότι είναι ανήσυχη.
Ακολούθησε όμως και αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, με μπαράζ παραβιάσεων και εικονικές αερομαχίες μεταξύ οπλισμένων αεροσκαφών, στρατηγική που ανεβάζει την επικινδυνότητα και αποτελεί σαφή αλλαγή ρητορικής από την Άγκυρα.
Παράλληλα, αυξήθηκαν ραγδαία οι προσφυγικές ροές από πολλές αφετηρίες στα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 μετανάστες να εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές.
Ως κατακλείδα φαίνεται ότι τοποθετείται η μαραθώνια, 4,5 ωρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά το πέρας της οποίας η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει:
«Πραγματοποιήθηκε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ειδικότερα υπογραμμίστηκε ότι παρακολουθούνται με ευαισθησία η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας»
Ανακοίνωση που μάλλον προϊδεάζει για συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο και όχι για εκτόνωση της έντασης.
Η στρατηγική αλληλεπικάλυψης κρίσεων του Ερντογάν
Ωστόσο, όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συμφώνησε με τους Ευρωπαίους σε μια πολιτική προσέγγισης tit-for-tat, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο, στο οποίο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιτσάρογλου, υποσκάπτει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με Ευρώπη και Ελλάδα πλήττοντας το εθνικιστικό προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν και προσπαθώντας να του δημιουργήσει πρόβλημα με τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
Γνωρίζοντας την πολιτική της αντιπολίτευσης ο Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να βρει τρόπο να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα ή να “μπαζώσει” το θέμα των δύο Ελλήνων με άλλα ώστε να αυξηθεί το περιθώριο ελιγμών του και όταν αυτό έρθει στην επικαιρότητα να επικαλυφθεί από άλλες διμερείς εντάσεις Αθήνας-Άγκυρας.
Ο κίνδυνος αυτής της τακτικής έγκειται στην ένταση και τον χειρισμό της νέας κρίσης που φαίνεται να πυροδοτεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα δημιουργώντας κλίμα πόλωσης και ανησυχίας στην Ελλάδα και εκμεταλλευόμενος την τρομολαγνεία των media για να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού.