Προσπάθεια να συγκεράσει τις διαφορετικές προτάσεις χωρίς να πατήσει τις κόκκινες γραμμές και να επιτύχει έναν τίμιο συμβιβασμό στη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προτείνοντας την προσθήκη ενός ακόμα “κουμπιού”, αυτού των μεταρρυθμίσεων, στο πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα αποδέχεται την “καθαρή έξοδο”.
Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, ο μηχανισμός που προτείνεται δεν θα λαμβάνει υπόψη του μόνο τις οικονομικές επιδόσεις για την ενεργοποίησή του αλλά θα είναι υπό την αίρεση της επιτροπείας καθώς θα εξαρτάται και από την πρόοδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, απηχώντας έτσι τις θέσεις του ESM και κατ επέκταση της Γερμανίας. Όπερ σημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα δεν θα είναι αναγκασμένη να δεχθεί νέο Μνημόνιο -έστω και εν αναμονή- θα είναι, όμως, υποχρεωμένη να συζητά με τους πιστωτές το οικονομικό της πρόγραμμα, εφόσον θέλει να συνεχίσει η υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Η πρόταση που προωθεί ο νέος επικεφαλής του Eurogroup είναι ουσιωδώς διαφοροποιημένη από αυτή που έχουν υποβάλλει η Ελλάδα και η Γαλλία και απέχει από τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ η διάρθρωση ενός τέτοιου συστήματος θα είναι ακόμα πιο περίπλοκη και θα διατηρεί τον έλεγχο εκτός των θεσμικών οργάνων, στον ESM, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά με βάση τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε επίσης στις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της κ;ι δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες της δεν θα επιτρέψουν ένα δημοσιονομικό πισωγύρισμα.
Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο:
Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο. Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει.
Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup φαίνεται να δέχεται την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας για αυτόνομη, χωρίς προληπτική γραμμή, έξοδο από το Μνημόνιο
Για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.
ενώ δέχεται την ανάγκη αναπτυξιακού μίγματος του νέου προγράμματος, την ευθύνη κατάρτισης του οποίου έχουν οι ελληνικές αρχές:
Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι’ αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε την διαδικασία και την λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει.