Η Aegean ρίχνει πάνω από 3 δισ. για νέα Airbus

Η Aegean ρίχνει πάνω από 3 δισ. για νέα Airbus

Την προαναγγελθείσα κίνηση για την ανανέωση και επέκταση του στόλου της πραγματοποίησε σήμερα η Aegean, υπογράφοντας σύμβαση για την παραγγελία 42 αεροσκαφών τύπου Airbus A320neo και Α321neo με την Airbus.

Ειδικότερα, η Aegean πρόκειται να παραγγείλει 30 αεροσκάφη ενώ έχει τη δυνατότητα παραγγελίας 12 επιπλέον αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρίας, που δημοσιοποίησε ο επικεφαλής στο Aviation Club στο Λονδίνο, στις 8 Φεβρουαρίου, στόχος είναι η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου αεροσκαφών Boeing που διαθέτει και η αύξηση της χωρητικότητας, καθώς και η μείωση του κόστους καυσίμων. Τότε, βέβαια, είχε εξαγγελθεί παραγγελία 70+ αεροσκαφών με συνολικό αρχικά προϋπολογιζόμενο κόστος που υπερβαίνει τα 5 δισ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Aegean παραγγέλνει νέα αεροσκάφη 5,5 δισ. από την Airbus

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τους χρόνους παράδοσης και τις προδιαγραφές των αεροσκαφών το κόστος της αρχικής παραγγελίας των 30 αεροσκαφών κινείται στα 2,8 δισ. δολάρια καθώς η Aegean συμφώνησε για τις παραδόσεις των πρώτων 10 αεροσκαφών μεταξύ του 2020-25 και τα υπόλοιπα στη συνέχεια.

Με τον τρόπο αυτό η Aegean επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα “κενά” παραγωγικής έντασης της Airbus επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές αλλά πιο επίμηκες χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο χρηματοοικονομικό πλάνο.

Διαβάστε  Συμφωνία Airbus-Dassault για νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος

Από την άλλη πλευρά, η εταιρία καλείται να διαχειριστεί ένα σχετικά αυξημένο κόστος συντήρησης στόλου, θα χρειαστεί περισσότερα αεροσκάφη leasing και θα έχει περιορισμένη προσαρμοστικότητα σε διαφοροποιήσεις της επιβατικής κίνησης.

Διαφήμιση