Εντείνεται η διακομματική κινητικότητα στον χώρο του κέντρου, καθώς μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη ακολούθησε η ανταλλαγή επιστολών με τη Φώφη Γεννηματά, ενέργειες που αν και αφορούν διαφορετικά ζητήματα, εν τούτοις, έχουν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου διαλόγου και τη διαμόρφωση κλίματος πολιτικής συνεννόησης.
Τα ζητήματα που τίθενται από όλες τις πλευρές είναι τόσο σύνθετα όσο και φιλόδοξα, λόγω του πολυπαραγοντικού τους χαρακτήρα και των εσωτερικών διαφοροποιήσεων στα κόμματα, το γεγονός όμως ότι όχι μόνο συζητώνται αλλά τίθενται και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας του πολιτικού συστήματος για συνεννόηση.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τώρα οι δυνάμεις του κέντρου, ασχέτως αφετηρίας και πολιτικής στόχευσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές από μόνες τους, καθώς αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια εδραίωσης μιας νέας πολιτικής κουλτούρας σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και τη στιγμή που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναζητά το εσωτερικό σθένος ώστε να απορρίψει το ξένο σώμα των ΑΝΕΛ και να εκφράσει τη διαφοροποίησή της.
Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού να ανοίξουν το διάλογο για σύγκλιση της ριζοσπαστικής αριστεράς με την σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να γίνεται αντιληπτή ως μια ακόμη μαξιμαλιστική επιδίωξη, στη βάση όμως εθνικών ζητημάτων τα οποία προσελκύουν το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, το νέο αυτό πλαίσιο πολιτικών ζυμώσεων μπορεί να αποτελέσει τον απαραίτητο μοχλό πίεσης στην κατεύθυνση της μετεξέλιξης της συνεννόησης σε συναίνεση.
Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία για κινητοποίηση δυνάμεων στην κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης και στην ενίσχυση των κρατικών δομών διαχείρισης κρίσεων, που είναι τα δύο μείζονα θέματα που τίθενται από τους ηγέτες της κεντροαριστεράς, αποτελεί κατάκτηση η οποία μπορεί -χωρίς τυμπανοκρουσίες- να εξελιχθεί σε συνεκτικό κρίκο.
Η διαμόρφωση μιας σιωπηρής μεν αλλά δυναμικής πολιτικά μειοψηφίας που κινείται χειρουργικά και ad hoc μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση του ρόλου της σε καταλύτη των εξελίξεων.
Υπάρχουν όμως και προβλήματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την προοπτική συνεννόησης, συναντίληψης και συναίνεσης που δείχνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί. Στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχουν κάθε λόγο να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κίνηση εδραίωσης διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ. Επικίνδυνη είναι όμως και η κανιβαλιστική διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου που τείνει να αναζητά ψήφους και όχι ιδέες και πολιτική σταθερότητα, αλλά κομματικό ακροατήριο και εκλογική βάση.
Η επικοινωνία με Τσίπρα-Γεννηματά
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο θεσμικός τρόπος που εκδηλώθηκε η επικοινωνία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς έγινε μέσω ανταλλαγής επιστολών.
«Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη»
σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική του επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε ανοίξει το διάλογο με τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μια μέρα νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της ΧΑ) επισήμανε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, τονίζοντας ότι «στην αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν αναφερθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Συνταγματικού τόξου».
«Σ’ αυτό το πλαίσιο», , και προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, σας αποστέλλω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του κράτους Δικαίου.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας, διατυπώνει την εκτίμησή του ότι
«οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».
Διαβεβαιώνει δε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεσή της προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις της.
Υπογραμμίζει επίσης ότι
«ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει τέλος ότι έχει δεσμευτεί ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, «θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει» και πως «ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες»
«Πιστεύουμε» προσέθετε η κυρία Γεννηματά «ότι επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».
Η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει μεταξύ άλλων τη «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας «ώστε να εξισορροπηθεί ο υπερενισχυμένος ρόλος του πρωθυπουργού», με παράλληλη αλλαγή του τρόπου εκλογής του, όπου θα απαιτούνται 160 βουλευτές και όχι 180. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μεταξύ άλλων θα δυσχεραίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μειώνοντας την «πολιτική αστάθεια» και τα «κομματικά παίγνια». Παράλληλα, μέσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αναθεώρηση του άρθρου περί ασυλίας των βουλευτών, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.