Εκτέλεση, που έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτή της Μαλτέζας blogger Ντάφνι Καρουάνα, είναι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ, στη Σλοβακία, καθώς και οι δύο εργάζονταν -και συνεργάζονταν- πάνω σε υποθέσεις που έχουν σχέση με την αποκάλυψη πολιτικών και επιχειρηματιών που κρύβονται πίσω από εταιρίες-φαντάσματα στα Panama Papers.
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του τον περασμένο μήνα, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
Μετά από τις κοινωνικές αντιδράσεις και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικό ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν συμβόλαιο θανάτου.
Η αστυνομία βρήκε τα άψυχα σώματα του νεαρού ζευγαριού την 25η Φεβρουαρίου, αφού συγγενείς τους κατήγγειλαν ότι το ζεύγος δεν απαντούσε στα τηλέφωνα για ημέρες.
Προς το παρόν δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος κανενός υπόπτου, ενώ η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές κρατούν σιγή ιχθύος σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν πάρει καταθέσεις από 200 ανθρώπους.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Ρωσίδα χαρακτηρισμένη ως πηγή της, επίσης δολοφονηθείσσας Μαλτέζας δημοσιογράφου-blogger Ντάφνι Καρουάνα, παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές και θέλει να αποτρέψει την έκδοσή της στη Μάλτα, όπου κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων από την τράπεζα που δούλευε, η οποία όμως εμπλέκεται στα Panama Papers.
«Δεν υπήρξαν σημάδια πάλης και το πιθανότερο δεν εκλάπη τίποτα, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για την εκτέλεση ενός συμβολαίου θανάτου»
επισήμανε ο εισαγγελέας.
«Ο Κούτσιακ εργαζόταν σε μια σειρά υποθέσεων. Η αστυνομία ακολουθεί αρκετές κατευθύνσεις στην έρευνά της με την ίδια προσοχή»
είπε.
Ο Γιαν Κούτσιακ έκανε ρεπορτάζ για τους Σλοβάκους επιχειρηματίες το όνομα των οποίων αναφέρθηκε στη λίστα των Panama Papers και επίσης ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών. Επιπλέον, ερευνούσε τις πιθανές διασυνδέσεις που έχουν επιχειρήσεις στη Σλοβακία με την ιταλική μαφία.