Αντιμέτωπο με το φάσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης είναι για ακόμη μια φορά το Κόσοβο, καθώς οι εξωτερικές πιέσεις που ασκούνται και στις δυο κοινότητες της χώρας οδηγούν σε προβοκατόρικες ενέργειες που υποσκάπτουν τις ενταξιακές προοπτικές όχι μόνο του Κοσόβου αλλά και της Σερβίας.
Ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση του Κοσόβου θα ενισχύσει τον αλβανικό εθνικισμό, απειλώντας να δυναμιτίσει την προσπάθεια σταθεροποίησης της πΓΔΜ και της Αλβανίας, χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται μείζονα εθνικά θέματα η Ελλάδα και από τα οποία εξαρτάται η ευρωατλαντική προοπτική τους.
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων Κοσοβάρων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Η απόφαση λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, τη Δευτέρα στη Μίτροβίτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του κ. Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.
Ωστόσο, ο Τζούτιτς είχε εισέλθει παράνομα, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια στο Κόσοβο, καθώς η Σερβία δεν αναγνωρίζει τον εδαφικό διαχωρισμό, αν και εσωτερικά κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων.
Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο εάν ο πρωθυπουργός Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η δημιουργία του θεσμικού αυτού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο ήταν υποχρέωση της Πρίστινα που απορρέει από την συμφωνία των Βρυξελών του 2013, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Εξάλλου, ο κ. Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία του Κοσόβου είχε την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX και την πολιτική υποστήριξη δυτικών χωρών.
Υποστήριξε ακόμα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινα με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων.
«Αλβανοί τρομοκράτες με δυτικούς εντολείς»
«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια στους δυτικούς εταίρους»
τόνισε ο κ. Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επικοινώνησε με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Θα προτιμούσα να σας πω με ποιον δεν ήθελα να επικοινωνήσω παρά με ποιον επικοινώνησα»
απάντησε.
Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου βρίσκεται σε διαρκή άνοδο μετά τη δολοφονία του Σέρβου Κοσοβάρου ακροδεξιού πολιτικού στη Μιτροβίτσα. Επ αυτής της αφορμής Κόσοβο και Σερβία έχουν διακόψει τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.