Εκταμιεύονται τα 5,7 δισ., με χρονοκαθυστέρηση και προϋποθέσεις το 1 δισ.

Εκταμιεύονται τα 5,7 δισ., με χρονοκαθυστέρηση και προϋποθέσεις το 1 δισ.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για την εκταμίευση του εναπομένοντος 1 δισ.

Από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας και 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία του «μαξιλαριού», που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει καθαρή, βιώσιμη έξοδο από το πρόγραμμα μετά τη λήξη του τον Αύγουστο.

Διαβάστε  Θετική η Moody's για το χρέος, αλλά δεν το χαρακτηρίζει βιώσιμο

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης σχεδιάζεται εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να υπάρξει πρόοδος στο στόχο για μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Διαφήμιση

Την εποπτεία των πλειστηριασμών έχουν αναλάβει οι θεσμοί οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση πριν από την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε  Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Διαφήμιση