Ξεκίνησαn οι εκλογές στην Αίγυπτο, τρέχει μόνος ο Αλ Σίσι

Ξεκίνησαn οι εκλογές στην Αίγυπτο, τρέχει μόνος ο Αλ Σίσι

Ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη οι εκλογές στην Αίγυπτο, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όλοι οι εν δυνάμει αντίπαλοι του Σίσι έχουν αποκλειστεί ή συλληφθεί, αν και ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Το στοίχημα για τον Αλ Σίσι δεν είναι το ποσοστό επανεκλογής του, το οποίο αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα άνω του 90% αλλά η συμμετοχή, καθώς στις εκλογές του 2014 ήταν κάτω από 50%, προσεγγίζοντας το 47,5% μετά από παράταση μιας ημέρας.

Οι Αιγύπτιοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του 63χρονου Σίσι και του μοναδικού του αντιπάλου, του 65χρονου Μούσα Μοστάφα Μούσα, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει υποστηρικτής του προέδρου.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Έτοιμη για "εγκλήματα" η ακροδεξιά στην Ελλάδα

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα ο Σίσι είχε δηλώσει ότι δεν ευθύνεται για την απουσία σοβαρών υποψήφιων. «Θα μου άρεσε αν υπήρχαν ένας, δύο, τρεις ή δέκα καλύτεροι» υποψήφιοι.

Το 2014 ο Σίσι είχε και πάλι έναν μόνο αντίπαλο, τον Χαμντίν Σαμπάχι, γνωστή προσωπικότητα της αριστεράς. Τότε ο πρόεδρος είχε συγκεντρώσει το 96,6% των ψήφων.

Μείζον ζήτημα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και για την αύξηση της συμμετοχής αποτελεί η ασφάλεια καθώς η χώρα δέχεται διαρκώς τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστές φονταμενταλιστές τόσο στη χερσόνησο του Σινά όσο και σε άλλες πόλεις, καθώς ο Σίσι αν και πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχεται από τη χριστιανική μειοψηφία της χώρας και ως εκ τούτου βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ισλαμιστές.

Διαβάστε  Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό

Οι πόλεις, και κυρίως το Κάιρο, είναι πλημμυρισμένες με πορτρέτα του προέδρου. Πολλοί Αιγύπτιοι που στηρίζουν τον Σίσι εκτιμούν ότι σε αυτόν οφείλεται η επιστροφή της τάξης στη χώρα μετά το χάος που επικράτησε έπειτα από την εξέγερση του 2011.

Ήδη από την έναρξη της πρώτης του θητείας ο πρόεδρος είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, ακόμη και στον τομέα της οικονομίας. Το 2016 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο αλλά σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με την υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων.

Είναι ο πέμπτος πρόεδρος που προέρχεται από τον στρατό μετά την πτώση της μοναρχίας το 1952. Ο Σίσι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, αλλά και της φιλελεύθερης και κοσμικής.

Διαβάστε  Η Boko Haram επιτίθεται στη Νιγηρία, δεκάδες νεκροί

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν σκοτωθεί η φυλακιστεί και εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων και ο ανατραπείς πρόεδρος έχουν καταδικαστεί έπειτα από μαζικές δίκες.

Τριάντα δημοσιογράφοι είναι αυτή την περίοδο φυλακισμένοι στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF) ενώ έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε περίπου 500 ιστότοπους.

Διαφήμιση