Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκει οπαδούς και μαχητές σε Τουρκία και ΗΠΑ

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκει οπαδούς και μαχητές σε Τουρκία και ΗΠΑ

Αν και πολλά έχουν γραφτεί για την online ριζοσπαστικοποίηση πληθυσμών στην Ευρώπη, καθώς και για τους κινδύνους που γεννά αυτό για την ασφάλεια, η θεωρία της μεγάλης διείσδυσης του Ισλαμικού Κράτους σε ευρείες πληθυσμιακές μάζες δεν αποδεικνύεται, όχι τουλάχιστον τώρα.

Σύμφωνα με μελέτη ενός βρετανικού think tank η διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους έχει υπερκτιμηθεί σημαντικά. Η έρευνα αναφέρει ότι σε εβδομαδιαία βάση εντοπίζονται πάνω από 100 νέα άρθρα, βίντεο και δημοσιεύσεις ακραία φονταμενταλιστικού περιεχομένου. Η πρόσβαση του ISIS παραμένει ευρεία καθώς χρησιμοποιεί πολλά κανάλια για την προώθηση της προπαγάνδας, ιδιαίτερα μέσω του οικοσυστήματος των socail media, των υπηρεσιών κοινής χρήσης αρχείων και των κρυπτογραφημένων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Η έρευνα έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αυτού του εξτρεμιστικού περιεχομένου μετά την Τουρκία, χωρίς ωστόσο στις ΗΠΑ να σημειώνονται αντίστοιχες τρομοκρατικές επιθέσεις, που να οφείλονται στη ριζοσπαστικοποίηση.

Διαφήμιση

Η μελέτη κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα μέσω της ανάλυσης “shortlinks”, που συντομεύουν τις διευθύνσεις URL για να διευκολύνουν την κοινή χρήση. Οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών περιλαμβάνουν το goo.gl και τη bit.ly και συγκεντρώνουν δεδομένα για το πόσες φορές κλικάρεται ένα link, από πόσες διαφορετικές χώρες, επιτρέποντας μια γεωγραφική επισκόπηση του πού οι χρήστες του διαδικτύου έχουν πρόσβαση σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, η Τουρκία έρχεται πρώτη συνολικά με 16.810 κλικ από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαΐου 2017. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στη δεύτερη θέση με 10.388 κλικ, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέγραψε τα τρία κορυφαία με 10.239. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πέμπτο συνολικά και είχε το μεγαλύτερο ακροατήριο στην Ευρώπη με 6,107 κλικ.

Διαβάστε  Πειραγμένα τα stress tests της Fed για Goldman Sachs και Stanley

Διαφήμιση