Παρέμβαση στο εν εξελίξει σκάνδαλο της παράνομης χρήσης δεδομένων 50 εκατομμυρίων του Facebook επιχειρεί να ασκήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας, θέλοντας να αποκτήσει μια θέση στο τραπέζι που θα συζητήσει για ρύθμιση του internet και των κοινωνικών δικτύων, η οποία έχει ήδη ανοίξει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πέρασε νόμο για την απόσυρση των fake news από το facebook, το twitter και τα κοινωνικά δίκτυα εν γένει, θεσπίζοντας και βαρύτατα πρόστιμα, έως και 50 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
Το σκάνδαλο Facebook-Analytica επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία με συνέντευξή στην Süddeutsche Zeitung, ασκεί έντονη κριτική υποστηρίζοντας ότι το Facebook γνώριζε για την καταχρηστική εκμετάλλευση των δεδομένων του, αλλά δεν τη σταμάτησε.
«Εάν το Facebook διαπίστωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που οι χρήστες ποτέ δεν συμφώνησαν, έπρεπε να το σταματήσει αμέσως»
ενώ συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας ότι:
«Οι χρήστες και οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, αν το Facebook από καιρό γνώριζε τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Cambridge Analytica»
Η ρητορική και η διάρθρωση του σκεπτικού της Γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης δίνει την αίσθηση ότι η Γερμανία θα πιέσει την ΕΕ στην κατεύθυνση της εξερεύνησης των δυνατοτήτων επιβολής προστίμων και περαιτέρω ελέγχων στο Facebook.
Η βρετανική εταιρία, Cambridge Analytica, είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 50 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του Facebook. Σκοπός αυτών των στοιχείων ήταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να λάβουν μη εξουσιοδοτημένη διαφήμιση στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Μπάρλει κάλεσε αντιπρόσωπο του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Αλεν, στο υπουργείο. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερα πρότυπα για τη βιομηχανία του διαδικτύου λέει η υπουργός Δικαιοσύνης: «Η πληροφόρηση των χρηστών πρέπει να γίνει καλύτερη, ταχύτερη και πιο διαφανής και πρέπει να είναι σαφέστερο ποιοι κωδικοί προγραμμάτων οι εταιρείες λαμβάνουν πραγματικά» δήλωσε η ίδια. Οι χρήστες του Facebook είναι «σε κατάσταση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ». Χρειάζεται το κράτος δικαίου να καλύψει αυτό το κενό για την προστασία των καταναλωτών.
Η Βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (ICO) πραγματοποίησε ήδη έρευνες στην έδρα της Cambridge Analytica το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί. Σύμφωνα με παρατηρητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cambridge Analytica είχε στενούς δεσμούς με την καναδική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Aggregate IQ, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.