Μήνυμα Τουσκ στη Ρωσία μέσω twitter: Πρόσθετα μέτρα και απελάσεις δεν αποκλείονται

Μήνυμα Τουσκ στη Ρωσία μέσω twitter: Πρόσθετα μέτρα και απελάσεις δεν αποκλείονται

Νέο σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία έστειλε με μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, δίνοντας την αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την επίθεση στο Σάλισμπουρι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αφου επιβεβαίωσε την απόφαση πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, προειδοποίησε και για νέα μέτρα ή/και απελάσεις τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στόχο έχουν να δώσουν και στο ευρύ κοινό την αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και το επίπεδο της αντιπαλότητας με τη Ρωσία.

Στο πλήρες κείμενο της δήλωσής του που διάβασε από τη Βάρνα της Βουλγανίας, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει:

Διαφήμιση

Καλησπέρα, θα ήθελα να κάνω μια ειδική ανακοίνωση σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, σχετικά με την επίθεση στο Salisbury.

Υπενθυμίζοντας, την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο δυνατό τρόπο την πρόσφατη επίθεση στο Salisbury. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη και ότι δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις. Αποφασίσαμε να ανακαλέσουν τον Πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία για διαβουλεύσεις.

Ως άμεση συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας να αντιδράσει στη Ρωσία μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο, ήδη 14 κράτη μέλη έχουν ήδη αποφασίσει να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες.

Τα πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω απελάσεων στο πλαίσιο αυτού του κοινού πλαισίου της ΕΕ, δεν αποκλείονται τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

Παραμένουμε επικριτικοί απέναντι στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα σήμερα, εμείς οι Ευρωπαίοι – μαζί με το ρωσικό λαό – θρηνούμε τα θύματα της τραγικής πυρκαγιάς στην πόλη Kemerovo στη Δυτική Σιβηρία. Οι σκέψεις και οι καρδιές μας είναι μαζί σας.

Διαφήμιση