Ελλάδα: Τα καύσιμα εκτόξευσαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Ελλάδα: Τα καύσιμα εκτόξευσαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα της διεύρυνσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο.

όπως προκύπτει το έλλειιμμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 586 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2017.

Στο ισοζύγιο αγαθών είχαμε διεύρυνση του ελλείμματος κυρίως εξαιτίας της αύξηση στις καθαρές πρληρωμές για εισαγωγές καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών συνέχισαν πάντως την ανοδική πορεία που είχαν το 2017, καταγράφοντας άνοδο κατά 19,4% σε τρέχουσες τιμές (16,2% σε σταθερές τιμές), σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο οι εισαγωγές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Αναρμόδια δήλωσε η Βουλή για τη Novartis, ο λόγος στη Δικαιοσύνη

Στο ισοζύγιο των υπηρεσιών είχαμε μείωση του πλεονάσματος, η οποία οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, παρά την άνοδο κατά 4% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά τη σημαντική άνοδο κατά 16% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο του 2018.

Διαβάστε  Τουρισμός: Αυξήθηκαν οι εισπράξεις τη νεκρή περίοδο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 181 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2017, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Τέλος, το πλεόνασμα των δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

Διαβάστε  Τα μηνύματα του «πολιτικού τουρισμού» του Κώστα Καραμανλή

Διαφήμιση