Αναζωπυρώνονται οι εντάσεις στο Κόσοβο, συνελήφθη Σέρβος αξιωματούχος

Αναζωπυρώνονται οι εντάσεις στο Κόσοβο, συνελήφθη Σέρβος αξιωματούχος

Κινήσεις που αναζωπυρώνουν εντάσεις και παγιώνουν αποστάσεις κάνουν τόσο η Σερβία όσο και το Κόσβο, ενώ την ίδια στιγμή πιέζονται από την ΕΕ για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και την επίλυση των διαφορών τους προκειμένου να μπορέσουν να πραγματώσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Παρά τις πιέσεις που δέχονται από την ΕΕ στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης, οι παρεμβάσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ βοηθούν στην εκδήλωση ανταγωνισμού ο οποίος είναι αντιπαραγωγικός και ενισχύει το σκοπό της Ρωσίας.

Διαβάστε  Τσέχοι, φιλοσέρβοι εξτρεμιστές διαδηλώνουν κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου

Μια ακόμη εμπρηστική ενέργεια ήταν η σύλληψη του διευθυντή του γραφείου της κυβέρνησης της Σερβίας για το Κόσοβο, αφού πρώτα όμως είχε προηγηθεί η παράνομη είσοδός του.

Διαφήμιση

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε κτήριο στη Μιτρόβιτσα, όπου ο Μ. Τζούριτς είχε συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου και τον συνέλαβαν, αφού προηγουμένως με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης απώθησαν τους συγκεντρωμένους που προέβαλαν αντίσταση. Στη συνέχεια έβαλαν τον Μ. Τζούριτς σε αστυνομικό τζιπ το οποίο απομακρύνθηκε με κατεύθυνση την Πρίστινα.

Διαβάστε  Σε Σκόπια και Βελιγράδι Τρίτη και Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου, με ανακοίνωσή του, είχε απαγορεύσει την είσοδο στον Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν επιχειρούσε να εισέλθει παράνομα, θα συλλαμβανόταν.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ακούγονται οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, πολλοί Σέρβοι σπεύδουν στο κέντρο της πόλης και απειλούνται επεισόδια, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι.

Διαβάστε  Κόσοβο: Έτοιμη για συμβιβασμό, χωρίς ταπείνωση η Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αργότερα το βράδυ.

Διαφήμιση