Σε αναστολή μέχρι την Πρωτομαγιά ο εμπορικός πόλεμος για τον χάλυβα

Σε αναστολή μέχρι την Πρωτομαγιά ο εμπορικός πόλεμος για τον χάλυβα

Σε αναστολή μέχρη την πρώτη Μαΐου έθεσε τελικά την επιβολή δασμών για την Ευρώπη και έξι ακόμα χώρες ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και αρχικά ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι συγκεκριμένες χώρες (όλες σχεδόν) εξαιρούνται από αυτές.

Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει νέο χρονικό όριο την πρώτη Μαΐου αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να πειθαναγκάσει τους εταίρους των ΗΠΑ να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αναθεώρηση εμπορικών συμφωνιών και παράλληλα κίνηση ώστε να αποτρέψει ένα επικών διαστάσεων επικοινωνιακό και πολιτικό φιάσκο, καθώς είχε ήδη εξαιρέσει όλες τις χώρες από τις οποίες εισάγουν χάλυβα οι ΗΠΑ.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018» αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι η ανακοίνωση αφορά το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. και τις Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό και Νότια Κορέα. «Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας»

επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η προσωρινή εξαίρεση, όπως διευκρινίζει η αμερικανική πλευρά, σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τις παραπάνω οικονομίες, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος. Η Ουάσινγκτον ζητά «ικανοποιητικά μέτρα, που θα αντιμετωπίσουν την απειλή για την εθνική ασφάλειά της». Η Ε.Ε. και οι άλλες χώρες θεωρούν εντελώς αβάσιμα τα επιχειρήματα περί απειλής.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη, επιχειρείται εκτροχιασμός

Τις επόμενες ημέρες η αμερικανική πλευρά ενδεχομένως να παρουσιάσει λίστα κριτηρίων, στη βάση των οποίων θα χορηγήσει οριστική απαλλαγή από τους δασμούς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν περισσότερη σαφήνεια και προειδοποιούν πως εάν τελικά δεν βρεθεί οριστική λύση, η προοπτική των αντιποίνων παραμένει ανοιχτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει πως δεν είναι πρόθυμες να επαναδιαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες και πως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμείνει στην επιβολή δασμών τότε θα απαντήσουν αναλόγως.

Διαβάστε  Η Λευκή Βίβλος του Brexit: Τι δίνει και τι ζητά η Μέι από τις Βρυξέλλες

Διαφήμιση