Κοτζιάς από τα Σκόπια: Πιστεύουμε σε έντιμο συμβιβασμό

Κοτζιάς από τα Σκόπια: Πιστεύουμε σε έντιμο συμβιβασμό

Στο προσκήνιο επανέρχεται το Σκοπιανό καθώς ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται από χθες στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ στο πλαίσιο εντατικοποίησης των διεργασιών για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης και ενώ τα αντιδραστικά κινήματα και στις δυο χώρες εκδηλώνουν τις αντιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών έφθασε στην πΓΔΜ αεροπορικώς, καθώς για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια πραγματοποιήθηκε απευθείας αεροπορική πτήση από την Αθήνα, κίνηση υψηλού συμβολισμού που συνδέεται με την επισφράγιση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία περιλαμβάνεται η μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Έλληνας υπουργός μίλησε για την έναρξη της δεύτερης βάσης διασύνδεσης των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι “σήμερα έγιναν βήματα στην κατεύθυνση της λύσης”. Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς, εστίασε στην ανάγκη ανάδειξης της οικονομίας ως μοχλό βελτίωσης των σχέσεων και ενίσχυσης της σταθερότητας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Καμμένος βλέπει κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για “έντιμο συμβιβασμό”, διευκρινίζοντας ότι η κάθε χώρα πρέπει να πάρει αυτό που είναι κύριο για την ίδια και να παραχωρήσει αντιστοίχως το κύριο για την άλλη πλευρά, σκιαγραφώντας το πλαίσιο της λύσης, με την Ελλάδα να κερδίζει το σημείο του γεωγραφικού προσδιορισμού στην ονομασία και την πΓΔΜ να διατηρεί το στοιχείο του εθνικού προσδιορισμού στην ταυτότητα.

Από την πλευρά της πΓΔΜ, όπως δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπάρχουν αντιστάσεις για το σύνθετο και αμετάφραστο όνομα, καθώς και για την τροποποίηση του Συντάγματος, διαδικασία που θεωρείται δύσκολη και πολιτικά αποσταθεροποιητική για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς υποβίβασε τη συμμετοχή του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προσδιορίζοντας τον ρόλο του ως “μάρτυρα’ της συμφωνίας και αρμόδιο για τη συγγραφή του τελικού κειμένου και διακοίνωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι οι διμερείς επαφές παράγουν τον κύριο όγκο της προόδου.

Διαβάστε  Ευρώπη: Η πΓΔΜ στον προθάλαμο, η Αλβανία από την πίσω πόρτα ενώ Τραμπ και Πούτιν καραδοκούν

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στις 13.00 ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παραστούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στα γραφεία του VMRO.

Διαβάστε  Ο Μητσοτάκης πάει στον Παυλόπουλο για Σκοπιανό

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.