Η ΕΕ ζητά μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς του Τραμπ

Η ΕΕ ζητά μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς του Τραμπ

Πάγια και μόνιμη εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ ζητούν μέσω του κειμένου συμπερασμάτων οι ηγέτες του μπλοκ, επισημαίνοντας ότι η επίκληση της εθνικής ασφαλείας από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ευσταθεί.

Στην κοινή δήλωση των «28» που συναντώνται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρεται:

«Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η υπερπαραγωγή».

Στη δήλωση αναφέρεται ακόμη:

Διαφήμιση

«Οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν πως τα φορτία χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από τα μέτρα αυτά, και καλούν αυτή η εξαίρεση να γίνει μόνιμη».

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής επαναλαμβάνουν ακόμη «

τη δέσμευσή τους στις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με τη διατύπωση αυτή οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποιούν για συνολική επανεξέταση των διατλαντικών σχέσεων επ αφορμής της επιβολής δασμών.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες την εξαίρεση της ΕΕ και άλλων έξι, συνολικά χωρών, από την επιβολή δασμών, ωστόσο στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε καθιστώντας προσωρινή την απόφαση και ορίζοντας νέα προθεσμία την πρώτη Μαΐου.

Διαφήμιση