Απορρίπτει η Τουρκία το Ευρωπαϊκό ανακοινωθέν, αλλά κατεβάζει τους τόνους

Απορρίπτει η Τουρκία το Ευρωπαϊκό ανακοινωθέν, αλλά κατεβάζει τους τόνους

Απέρριψε και καταδίκασε η Τουρκία το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής που εγκαλεί την Άγκυρα για την προκλητικότητα που επιδεικνύει στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, αποδίδοντας τη στάση των Ευρωπαίων σε τυφλή στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αν και τα media κάνουν λόγο για έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι σε χαμηλότερους τόνους από την αντίστοιχη που δόθηκε στο διάγγελμα της Άγκελα Μέρκελ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την χθεσινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε:

Διαφήμιση

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη τγης, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη σαφή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας :

«Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη».

Οι διατυπώσεις είναι πολύ προσεκτικές, καθώς επισήμως η Άγκυρα δεν αναφέρθηκε στα νέα “ευρήματα” που διέρρευσε χθες ότι βρέθηκαν στην κάρτα μνήμης στο κινητό του ενός εκ τω δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ γίνεται λόγος για εν εξελίξει νομική διαδικασία, εστιάζοντας μόνο στην παράβαση των συνόρων.

Διαβάστε  Ιρανοί, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Τουρκία

Διαφήμιση