Αγορά πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ συζητά η Τουρκία

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, στην Άγκυρα, λίγο μετά την απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά των σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ

Αγορά πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ συζητά η Τουρκία

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την αγορά του οπλικού συστήματος πυραύλων Patriot ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για διμερείς επαφές.

Η ανακοίνωση ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τη διαρροή της πληροφορίας σύμφωνα με την οποία τίθενται στο αρχείο οι ποινικές διώξεις σε βάρος των σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν για τα επεισόδια με επιθέσεις κατά των Κούρδων ακτιβιστών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου τραυμάτισαν και έναν αστυνομικό. Για το περιστατικό υπήρξε θύελλα αντιδράσεων και από μέλη της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων και ομάδα Ρεπουμπλικανών, με επικεφαλής τον Μακκέιν.

“Μπορώ να πω ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ σχετικά με το σύστημα πυραύλων Patriot”

δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, εντάσσοντας την αγορά στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  NATO: Ο Τραμπ ανεβάζει τους τόνους, πριν τη συνάντηση με Πούτιν

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιουμίτ Χαλτσίν, πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον σύντομα, στο πλαίσιο ομάδων εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Ακσόι.

Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. προσπαθούν να επιλύσουν ορισμένα θέματα, κυρίως όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις YPG / PKK στη Συρία, τους οποίους η Άγκυρα βλέπει ενιαία και τους εντάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ η Ουάσιγκτον δέχεται τον χαρακτηρισμό μόνο για το PKK, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις και συνεργασία με τους YPG.

Διαβάστε  Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών η αναβάθμιση των F-16

Προς το σκοπό αυτό, η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας για να συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως η σταθεροποίηση του Manbij, η Συρία και η πρόληψη οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων συγκρούσεων.

Αφού υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται, ο Ακσόι δήλωσε:

“Έτσι, η κοινοπραξία μας με τη Γαλλία και την Ιταλία σχετικά με το Eurosam [συστήματα αεράμυνας] διεξάγεται σε αυτό το πλαίσιο”

επιπλέον των συνομιλιών με τις ΗΠΑ το Patriot.

Διαβάστε  Ο Τραμπ μίλησε με Ερντογάν, πριν δει τον Πούτιν

Τον Ιανουάριο ο υφυπουργός Άμυνας της Τουρκίας και η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam υπέγραψαν συμφωνία αντιπυραυλικού συστήματος.

Διαφήμιση